Dagens PS

Northvolt anlägger batterifabrik i Skellefteå

northvolt-batterifabrik-skellefteå
Det svenska batteribolaget Northvolt har säkrat finansering för att börja bygga en fabrik i Skellefteå. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 12 juni 2019

Det svenska batteribolaget Northvolt har säkrat finansering för att börja bygga en fabrik i Skellefteå.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det framgår av ett pressmeddelande, rapporterar Dagens Nyheter. Dessutom skriver Northvolt att man fått order från nyckelkunder till ett värde på 13 miljarder dollar fram till 2030.

Flera giganter lägger nu in pengar i bolaget. Volkswagenkoncernen och Goldman Sachs Merchant Banking Division lägger in motsvarande 9,5 miljarder kronor i kapital i Northvolt tillsammans med BMW-koncernen, AMF, Folksam Group and IMAS Foundation, skriver bolaget i pressmeddelandet.

“Vi ser enorma möjligheter till expansion och produktinnovation de kommande åren”, skriver Northvolts vd Peter Carlsson i pressmeddelandet.

Tack vare den nya finansieringen, samt ett miljardlån från Europeiska investeringsbanken med flera, är därmed finansieringen säkrad för den första halvan av fabriken i Skellefteå: 16 gigawattimmar. Första spadtaget är planerat till augusti.

Enligt DN handlar det totalt om 16 miljarder kronor som nu ska vara säkrade.

Volkswagenkoncernen skapar också ett samriskbolag med Northvolt med målet att bygga en battericellsfabrik i Salzgitter i närheten av Volkswagens fabriker i Tyskland.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]