Det går inte så bra för den norska kronan, och en konsekvens av det är fallande marginaler för landets småföretag.
Norska kronans fall sätter press på landets småföretag
Mest läst i kategorin
Den norska kronan har tappat 18 procent mot euron och 20 procent mot dollarn sedan 2022, då det senaste raset började. Men Norges krona har varit i en fallande trend i ett decennium. Som Dagens PS tidigare rapporterat vet ingen riktigt varför, även den norska centralbankschefen Ida Wolden Bache har sagt att hon är förvånad över kronans utveckling.
“Kronan anses fortfarande vara en råvaruvaluta, därför har oljeprisfallet sedan 2014-15 spelat en betydande roll”, säger Hilde Bjornland, ekonomiprofessor vid BI Norwegian Business School till Bloomberg.
“Dramatisk nedgång i rekryteringen”
Norge är ett av världens rikaste länder, med de stora oljefynden i Nordsjön som främsta orsak.
Oljeindustrin som sådan klarar sig bra, de säljer primärt sina varor i dollar. Men landet känner ändå av konsekvenserna av den fallande kronan. Även i Norges “oljehuvudstad” Stavanger på västkusten känns effekterna. Bloomberg har besökt staden, och rapporterar bland annat om stängda ostbutiker och stopp för byggande.
Det går knappast börjat gå dåligt för oljerika Stavanger, men fallande marginaler för småföretag, svårigheter med tillväxt och problem att rekrytera personal från utlandet är några av de konsekvenser som ändå finns att hitta av kronans fall.
“Det har skett en dramatisk nedgång i rekryteringen från utlandet, särskilt i år. Vi märker på alla områden att det inte längre är attraktivt att komma till Norge då det inte lönar sig”, säger Torben Sneve, chef för den lokala enheten hos rekryteraren Adecco Group AG till Bloomberg.
Går bättre för export och turism
Samtidigt finns det vinnare på en svagare krona – exporten går bra då valutaeffekter gör att norska varor kan konkurrera bättre utomlands, och turismen ökar då det blivit billigare att besöka Norge.
För den norska kronan väntar en osäker framtid. Oppositionspolitiker har återuppväckt idén om att låsa kronan mot euron, men det är långt ifrån en majoritet i Stortinget som står bakom den planen.
“I takt med att Norge har blivit mindre beroende av olja, har kronan skiftat bort från att vara en ren oljedriven valuta, men det kräver en annan styrka som ännu inte har materialiserat sig”, säger Hilde Bjornland, ekonomiprofessor vid BI Norwegian Business School till Bloomberg.
Läs även: Mysteriet: Varför går det dåligt för norska kronan? (Dagens PS)
Läs även: Sveriges fel? Höga timmerpriser pressar norska skogsbolag (Dagens PS)
Läs även: Norge sätter rekord – snart 100 procent elbilar (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.