Svenska batteriföretaget Nilar gick i konkurs i november. Nu kommer en överraskande vändning i fallet.
Nilar: Batteriföretaget som laddade ur
Mest läst i kategorin
Klockan 16.10 torsdagen den 9 november 2023 meddelade batteriföretaget Nilar att man samma dag fått 2,5 miljoner kronor i forskningsstöd från SSF, Stiftelsen för strategisk forskning.
Medlet gick till projektet ”Utveckling av elektrodmaterial för NiMH-batterier”, ett samarbete mellan Uppsala universitet och Gävle-baserade Nilar.
Forskningsprojektet fokuserar på nickelmetallhydrid-batterier och hur högre prestanda kan uppnås genom nya beläggningar, tillsatser och dopämnen, berättade Nilar, liksom att projektet skulle starta januari 2024 och pågå fem år framåt.
”En kvalitetsstämpel”
”Att Nilar tilldelas ännu ett forskningsstöd är både en kvalitetsstämpel på vår FoU-förmåga samtidigt som det visar behovet av fler forskningssamarbeten. Batterier är en avgörande del av den gröna omställningen”, förklarade Erik Oldmark, vd för Nilar.
Två timmar och 26 minuter senare kunde Di berätta att Oldmark fått sparken.
”Vi har kommit fram till att vi behöver ändra på ledarskapet och ta in en tillförordad chef som är duktig på att göra en turnaround”, sade styrelsens ordförande Gunnar Wieslander.
Senaste nytt
Tappat nästan allt
Visst kunde en ”turnaround” behövas.
Sedan listningen på First North hade Nilars aktie tappat 99,7 procent av sitt värde.
Erik Oldmark hade året innan en grundlön på 2,4 miljoner kronor, nästan exakt lika mycket som forskningsbidraget från SSF.
Som ersättning för att han fått sparken skulle Oldmark nu få nio månadslöner, det vill säga tre fjärdedelar av ovanstående belopp.
”Räcker längre”
Jørgen Krogh tog över som tillförordnad vd och hade en del att ta tag i. Årsskiftets 205 miljoner kronor i likvida medel var nu 51,5 miljoner kronor.
Pengarna skulle dock enligt plan ”räcka till slutet av 2023, men den kommer att räcka bortom det”, sade styrelseordförande Wieslander.
Så blev det inte riktigt.
Fyra dagar senare, den 13 november, avgick ekonomichefen Ulf Sandegren ”för att anta nya utmaningar” (som om inte de här skulle räcka) och ytterligare 17 dagar senare, den 30 november, begärde sig Nilar – med drygt 100 anställda – i konkurs.
Styrelseordförande Gunnar Wieslander var inte tillgänglig för någon kommentar.
Säkrare batterier
Nilar, grundat vid millennieskiftet, tog 2010 över den fabrik i Gävle som tidigare tillhört Ericsson (börskurs Ericsson) och noterades 2021 på Firts North.
Företag har tillverkat batterier som ingår i stationära energilagringssystem. Nilar har påpekat att bolagets batteriteknik kan ladda i och ur snabbt, att batterierna är säkrare och kräver mindre energi vid tillverkningen samt att de bygger på återvinningsbara råvaror.
Nytt bolag – gammal ordförande
Efter konkurs tog förvaltaren Lars Nylund hos Fylgia över. Ett 30-tal aktörer kontaktades för att lockas att lägga ett bud på konkursboet.
Nu var det trögt – fram till mitten av januari 2024. Då dök ett nystartat bolag, Betang, upp. Ordförande i det bolaget var Gunnar Wieslander, det vill säga konkursade Nilars ordförande.
Skulle rädda jobb
Betang skulle köpa konkursboet efter Nilar och rädda 40 jobb, förklarade Wieslander hos Gefle Dagblad 17 januari.
”Det är alldeles för bra för att gå till spillo”, förklarade Wieslander.
Betang lade ett bud, betalade handpenning och skulle tillträda bolaget 1 februari.
Nu är planerna skrinlagda.
”Vi har kommit fram till att det inte finns förutsättningar att driva det här vidare och kommer därför inte att starta upp verksamheten igen”, säger Gunnar Wieslander till Ny teknik.
”Svårt att veta”
”Fruktansvärt tråkigt”, säger konkursförvaltaren Lars Nylund som nu fått tillbaka Nilar i sitt knä.
”Vi är tillbaka på ruta ett igen”, konstaterar han.
”Det är en svår sits och jättesvårt att veta om vi lyckas”.
Nylund laddar dock om och säger att processen pågår hela februari månad ut. Sedan får vi se om han lyckas få någon att även ladda Nilar igen.
Läs även:
Pensionsfonder satsar på krisande Nilar – Dagens PS
Nya batteriet: Klarar femtio år – på en laddning – Dagens PS
Uttjänta elbilsbatterier får ny chans i Sverige – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.