Dagens PS

Neumanns intressekonflikt – två bolag, samma affärsidé

Neumann
Vad är egentligen målet med Neumanns nya bolag? (Bild:TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 24 aug. 2022Publicerad: 24 aug. 2022

WeWorks före detta vd Adam Neumann har många strängar på sin lyra. Aktuell med sin nya startup Flow är entreprenören även engagerad i fastighetsföretaget Alfred, vars affärsidé får Forbes att ana en intressekonflikt. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS kunde i förra veckan rapportera att affärsmannen och entreprenören Adam Neumann är aktuell med Flow, en nysatsning inom bostads- och fastighetsbranschen värderad till miljarder. Detta tre år efter att han lämnat vd-posten på WeWork.

Besläktade slogans

Men det är faktiskt inte det enda Neumann hunnit med efter WeWork. Under 2020 klev han in som ledande investerare i fastighetsföretaget Alfred. En startup som i likhet med Flow erbjuder tekniska lösningar åt hyresvärdar och hyresgäster. En titt på bolagens respektive slogans tyder även på liknande visioner.

Alfreds motto lyder “welcome to the future of living”, medan Flow formulerar sina värdeord som “the future of living”, vilket onekligen väcker en del frågor om Neumanns motiv och om här föreligger en intressekonflikt.

Inte minst för personalen på Alfred som under förra veckan blev varse att deras största investerade inte bara startat upp ett nytt bolag, utan även kan komma att konkurrera med dem framöver.

ANNONS

Senaste nytt

Började ta avstånd

Det var under pandemins början som Neumann gick in och backade upp Alfred med 20 miljoner dollar, motsvarande 200 miljoner kronor, för att sedan investera på nytt i år.

Trots detta är relationen mellan Alfred och Neumann inte att betrakta som traditionell, eftersom han kort efter dessa investeringar började ta avstånd från bolaget och söka sig nya jaktmarker.

En aspekt som enligt anonyma källor skapar en känsla av svek. Ytterligare en källa uppger att Neumann utöver Flow parallellt ägnat sig åt en konkurrent till Alfred, med likvärdiga tjänster.

ANNONS

Kusligt lika affärsmodeller

Neumann ska även ha investerat i andra företag under samma tidsperiod, som nu tycks komma Flow till del. Det ger sammantaget en förvirrad bild kring de olika bolagen och syftet med Neumanns investeringar.

Särskilt eftersom Alfred och Flow framstår som kusligt lika, trots att någon exakt affärsmodell för det nya och redan mytomspunna bolaget ännu inte presenterats.

Något som Sean Foote, riskkapitalist och föreläsare vid UC Berkeley’s Haas School of Business kan skriva på.

Om Flow “uttryckligen skulle bygga en Alfred-liknande programvara som en del av sin övergripande verksamhet, borde Alfred inte vara nöjda och Alfreds andra investerare inte heller vara nöjda”, säger han till Forbes.

På Flow bestrider man att det skulle föreligga en intressekonflikt.

Läs även: WeWorks ex-vd tillbaka med startup värd 10 miljarder

Läs även: Grundaren plockar ut 700 miljoner – innan notering

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]