Dagens PS

Näringslivet: Lönenivåer kan frysas 2021

Mattias Dahl
"Sverige har inte råd att försörja 10 procent arbetslösa", säger Mattias Dahl. Arkivbild. (Foto: Sören Andersson)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 26 juni 2020Publicerad: 26 juni 2020

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl säger att det är “orealistiskt” att tro att folks löner kommer öka i samma takt år 2021. Han utesluter inte att lönenivåer kan frysas och menar att ingångslöner bör sänkas. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Coronakrisen har gjort att korttidspermissioner och uppsägningar har drabbat en betydande del av näringslivet. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl menar att detta bör leda till att folk sänker sina förväntningar gällande möjliga löneökningar.

“Att i det läget förvänta sig samma löneökning som vanligt tycker jag är att ha helt fel fokus. Då har man nog inte förstått allvaret i situationen för Sverige och företagen, men inte heller för sitt eget jobb och sin egen framtid”, säger han i ett uttalande.

Löner kan frysas

Inlägget kommer mot bakgrund av en undersökning där det framkommer att 52 procent av anställda tror att deras lön år 2021 kommer att öka i samma takt som tidigare. Detta skriver Svenskt Näringsliv.

I intervjun menar Mattias Dahl att lönerna kan bibehållas på samma nivå som en konsekvens av coronakrisen:

Innebär det att budet från arbetsgivarsidan skulle kunna bli noll procent i löneökningar?

“Ja, från vårt perspektiv är det ett alternativ. Det beror helt på hur ekonomin ser ut och vad företagen klarar av”, säger han.

“Sverige kan inte försörja 10 procent arbetslösa”

Utöver coronaviruset ser Mattias Dahl utanförskapet på svenska arbetsmarknaden som det största samhällsproblemet. I artikeln säger han att detta leder till “kriminalitet, uppgivenhet och en negativ atmosfär”.

ANNONS

En motåtgärd mot detta vore att sänka ingångslönerna, anser han.

“Jag saknar den här diskussionen och just nu kommer vi inte vidare. Det klart att vi ska diskutera löner och karriärmöjligheter men det betyder ju inget för den som inte har ett jobb. Priset betalas i form av ett växande utanförskap och Sverige har inte råd att försörja 10 procent arbetslösa”, säger han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS