En liten dos av narcissism är effektivt vid ledarskap. Låter det märkligt? Läs det här.
Narcissism och ledarskap - då kan det vara effektivt
Mest läst i kategorin
Narcissism är när en person har en bild av sig själv som en grandios människa som står över andra människor. Narcissister har orealistiska självbilder, ser sig själva som storartade och framgångsrika. Den upphöjda självbilden är bräcklig och därför är narcissister väldigt känsliga för kritik, skriver Psykologiguiden.
Narcissism effektivt för ledarskap
Forskning visar att narcissister ofta har chefspositioner och att en liten dos av narcissism har visat sig vara effektivt när det kommer till ledarskap, skriver Psypost. Studien pekar på att det finns en koppling mellan en liten dos narcissism och medarbetarnöjdhet.
”En liten dos av narcissism gör personer i ledarroller mer framgångsrika”, säger Gerhard Blickle, professor i industriell och organisatorisk psykologi vid Bonns universitet.
Blyga ledare blir inte framgångsrika
Samma studie visar att blyga ledare inte är särskilt framgångsrika och att en hög dos narcissism ofta är skadligt när det kommer till en ledares prestation. Så det verkar vara den gyllene medelvägen som gör ledare framgångsrika och medarbetare nöjda.
Vad är det då som gör människor till narcissister? Enligt psykiatern Peder Björling så har man sett två mönster som kan öka risken. Det ena är när föräldrar inte möter barnets behov och generellt inte speglar barnets känslor.
Den andra är föräldrar som betonar prestation, styrka och perfektionism i kombination med att de blir arga eller ignorerar barnet när barnet känner känslor som förknippas med svaghet, exempelvis oro och skam, det skriver Göteborgs Posten.
Lider du av narcissism?
Psykiatern listar kriterier för narcissistiskt personlighetssyndrom. Uppfyller du minst fem kriterier är risken stor att du lider av narcissism.
- Överdriven uppfattning om ditt värde. Grandios självbild.
- Fantiserar om berömmelse, framgång eller perfekt kärlek.
- Söker dig till personer du uppfattar som framgångsrika/viktiga.
- Kräver/behöver beundran.
- Anser dig berättigad till undantag och fördelar.
- Kan kontrollera eller utnyttja andra för att nå dina mål.
- Skör och/eller bristande empatisk förmåga.
- Tror att andra är avundsjuka på dig men är ofta avundsjuka på andra.
- Ter dig arrogant eller högfärdig – väldigt upptagen av att andra ska tycka att man är en ovanligt bra person.
Skribent och researcher
Skribent och researcher