Dagens PS

Misstänktes för korruption: Inledde utredning – utan utredare

På bilden ett staket på baksidan av ett Sis-hem.
Den första juli i år trädde en ny lag i kraft som gör myndigheter skyldiga att dela uppgifter för att minska fusk och brottslighet. Men hjälper den? På bilden ett staket på baksidan av ett Sis-hem. (Foto: Johan Nilsson / TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

Det är svårt att som myndighet att bekämpa missbruk och kriminalitet om man själv går farligt nära gränsen. Än värre är det att genomföra en internutredning utan personal, vilket visat sig vara fallet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den första juli i år trädde en ny lag i kraft som gör myndigheter skyldiga att dela uppgifter. Avsikten är att minska fusk och brottslighet.

Om den hjälper?

Tittar vi på Statens institutionsstyrelse, Sis, är deras uppgift enligt Regeringskansliet erbjuda individuellt anpassad vård och behandling för ungdomar med allvarliga psykosociala problem, samt vuxna med missbruksproblem.

Lever inte som de lär

Åtgärder som syftar till att förbättra utsikterna för de som vårdas att få socialt fungerande liv – bortom missbruk och kriminalitet.

Så långt inga konstigheter, vore det inte för att flera anställda på Sis själva har problem att leva som de lär, vilket Ekot kunde avslöja i våras.

ANNONS

Senaste nytt

Betydande risk för korruption

Det framgick då att två Sis-chefer hade nära anhöriga med kriminella och nazistiska kopplingar. Uppgifter som vid denna tidpunkt tog Elisabet Åbjörnsson Hollmark, Sis generaldirektör, på sängen, skriver Sveriges Radio.

En utredning har sedan dess visat att internrevisionen, bör förstärkas på grund av betydande risker för korruption inom myndigheten.

ANNONS

Det skulle i det här fallet innebära att personalstyrkan utökas från en person – till tre.

Obemannat sedan februari

Ändå verkar det inte bättre än att Sis internrevision nu stått utan aktiv personal sedan februari i år. Anledningen till den luckan uppges vara att den enda befintliga internrevisionschefen då tog tjänstledigt, och sedan sade upp sig.

Det betyder alltså att internrevisionen varit obemannad under ett drygt halvår. Något som myndigheten åtgärdar först nu. Detta enligt pressavdelningen, som meddelar att rekryteringen av en ny internrevisionschef nu befinner sig i en slutfas.

En mindre önskvärd utveckling som mött kritik från flera håll. Bland annat från Sveriges socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, som redan i våras fann Sis agerande “oacceptabelt”.

Sis generaldirektör har ännu inte uttalat sig om situationen.

Läs mer:

Ny lag tvingar myndigheter skvallra. Dagens PS

Bortslarvat minne sänkte myndighet. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS