Familjekarantän sänks från sju till fem dagar och en del grupper undantas helt. Samtidigt får yrkesgrupper som behöver vara närvarande på arbetsplatsen förtur till testning.
Mindre tid i familjekarantän med nya regler
Mest läst i kategorin
Läget i sjukvården är ansträngt på grund av coronavirusets framfart, men det är inte så många som dör eller intensivvårdas som en direkt följd av covid-19 längre, enligt den presskonferens som Folkhälsomyndigheten höll idag.
Den största anledningen till överbelastningen i vårdsystemen är att så många smittas eller har familjemedlemmar som blir smittade och därför måste sätta sig i karantän. Omkring en halv miljon människor testades för covid-19 förra veckan, och i 34 procent av fallen blev det ett positivt svar. Samtidigt räcker inte testkapaciteten till för att kolla alla. Smittspridningen slår rekord.
”Vi har en fortsatt mycket hög smittspridning och vi gör bedömningen att en stor del av befolkningen kommer att smittas kommande veckor”, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
I och med att många som inte har några egna symtom sitter i karantän för att någon i samma hushåll har testat positivt drar det ned kapaciteten i flera samhällsviktiga verksamheter rejält.
Mindre tid i familjekarantän
Nu ska tiden som man behöver spendera i familjekarantän minska från sju till fem dagar, om man inte själv har symtom. De som är vaccinerade med tre doser, varit sjuk i covid-19 de senaste tre månaderna och viktiga samhällsgrupper behöver inte sitta i karantän alls. Vilka grupper som räknas dit listas av MSB.
Den sjuke ska ha två helt symtomfria dagar innan hen kan gå tillbaka till jobbet.
Man gör också om prioriteringen för testning. Förutom de grupper som tidigare har varit prioriterade – personer i riskgrupp och personer som arbetar i äldreomsorg och sjukvård har redan tidigare varit prioriterade, men nu prioriteras alla vars arbete kräver fysisk närvaro. Dessutom ska elever i grund- och gymnasieskolan få förtur till testning.
Den som har symtom och har tagit ett självtest behöver inte följa upp med ett pcr-test enligt de nya rekommendationerna.
I de äldre åldersgrupperna har många nu fått en tredje dos. 3 291 985 personer, 18 år och äldre, har fått en tredje dos, vilket motsvarar 39,6 procent av befolkningen i den åldersgruppen.
Läs också:
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.