Dagens PS

Miljardskulden hotar svenska företag – experten: "Ett felgrepp"

Åhléns har en av de största skulderna i pandemianstånden – 722 miljoner kronor.
Åhléns har en av de största skulderna i pandemianstånden – 722 miljoner kronor. (Foto: Mickan Mörk / TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 12 feb. 2025Publicerad: 12 feb. 2025

Stödet infördes som en krisåtgärd för företag – nu har facit kommit: det var både dyrare än väntat och utan märkbar effekt på konkurser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När pandemin slog till fick företag möjligheten att skjuta upp skatteinbetalningar i upp till fem år – något som var tänkt att vara en livlina i krisen.

Men nu står det klart att notan blir betydligt dyrare än förväntat.

Från en beräknad kostnad på 2,6 miljarder kronor kommer slutnotan landa på cirka 10 miljarder kronor. Trots det har stödet inte haft någon märkbar effekt på att förhindra konkurser.

“Ett felgrepp”

Enligt en rapport från Riksrevisionen gick en stor del av anstånden till företag som redan innan pandemin var svaga – långt ifrån det ursprungliga målet att hjälpa livskraftiga verksamheter genom en tillfällig likviditetskris.

Patrick Krassén, policychef och skattepolitisk expert på Företagarna, ifrågasätter pandemianstånden och menar att de i vissa fall förvärrade företagens ekonomiska situation.(Foto: Företagarna)
Patrick Krassén, policychef och skattepolitisk expert på Företagarna, ifrågasätter pandemianstånden och menar att de i vissa fall förvärrade företagens ekonomiska situation.(Foto: Företagarna)

Företagarnas policychef och skattepolitiska expert Patrick Krassén menar att anstånden användes på fel sätt.

“Att anstånd användes för att lätta effekterna av höga elpriser var i grunden ett felgrepp. Med tanke på räntan på anståndsbeloppet kan de till och med ha förvärrat kostnadsproblemen för berörda företag”, skriver han i ett mejl till Dagens PS.

Istället menar han att regeringen borde hantera elpriskrisen genom skattesänkningar:

ANNONS

“Sverige borde ha sänkt elskatten, som flera andra europeiska länder gjorde, och som regeringspartierna utlovade innan valet, liksom momsen som läggs på elskatten”.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Senaste nytt

Hög kostnad för vissa branscher

För många företag blev anstånden en ekonomisk börda snarare än en räddning. Vissa branscher har särskilt svårt att betala tillbaka sina uppskjutna skatter.

“De branscher som har störst beräknade uppbördsförluster, dvs att det är svårt att betala skatteskulden, är bygg, tillverkning och handel, men det är också dessa som har störst totala anståndsbelopp”, skriver Krassén.

Även enskilda storföretag kämpar med företag skulder.

Bland de mest skuldsatta finns Åhléns med 722 miljoner kronor i anstånd, följt av SAS (508 miljoner), XXL (340 miljoner) och Eltel (331 miljoner).

För dessa bolag innebär de höga skuldbeloppen och stora ekonomiska utmaningar, särskilt med de räntor som tillkommit under återbetalningsperioden.

Lösning som aldrig blev av

ANNONS

För att mildra konsekvenserna av skatteanstånden föreslå Krassén ett förenklat rekonstruktionsförfarande – en åtgärd som utretts men aldrig införts.

“Det förenklade rekonstruktionsförfarandet som finns färdiguträtt, och som skulle göra skulduppgörelse enklare och billigare, bör införas för att undvika onödiga konkurser i företag med anstånd på skatt. Det skulle också kunna minska statens förluster på anstånden”.

Trots att förslaget lades fram i utredningen SOU 2021:12 och fick positiv respons från de flesta remissinstanserna, blev det aldrig verklighet.

“Dåvarande regering tog dock inte med förfarandet i sin proposition april 2022 och det fick inte heller stöd av riksdagen, så det kom inte att införas. Detta var beklagligt, då det hade kunnat göra enklare och billigare skuldnedskrivning för i synnerhet mindre företag”, skriver Krassén.

Livlina för vissa

Alla företag har dock inte drabbats negativt. En majoritet har redan betalat tillbaka sina anstånd, och för vissa fungerade stödet som en viktig likviditetsförstärkning.

“Majoriteten av företag som haft anstånd, 47 000 av totalt 63 400, har inte kvar anstånd”.

“För många företag, i synnerhet dem som hade mindre anståndsbelopp, utgjorde anstånden en tillfällig likviditetsförstärkning som i många fall säkerligen var viktigt för att överbrygga kortsiktiga ekonomiska ansträngningar”, förklarar Krassén.

“Lätt att vara efterklok”

ANNONS

Trots det menar Riksrevisionen att anstånden inte borde ha förlängts efter 2021.

“Vår bedömning är att den här typen av stöd enbart bör användas när bankernas utlåning inte fungerar som den ska, och att möjligheten till anstånd därför inte borde ha utökats efter 2021”, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.

I backspegeln står det klart att skatteanstånden fungerade som en dyr liva.

“Det är lätt att vara efterklok. I mars 2020 visste inte vare sig politiker eller företag hur lång och utdragen den ekonomiska chocken av covid-19 och restriktionerna skulle bli”, avslutar Krassén.

Läs även: Ekonomisk baksmälla – miljardkrav slår hårt mot svenska företag. Dagens PS

Läs även: Svart facit 2024: Över 10 000 bolag i konkurs. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS