Krönika: Utvecklingen inom AI och teknik är en fråga som väcker både oro och hopp. Dess påverkan på världen debatteras flitigt, och många tror att vi kan välja hur vi ska förhålla oss till denna förändring.
Miljardböter hotar de som missbrukar AI
Mest läst i kategorin
Men faktum är att vi inte har något val – vi är redan med på resan, vare sig vi vill det eller inte. En resa som mer liknar en upptäcktsfärd i outforskade marker än en välplanerad charterresa.
AI presenterar oss med oändlig potential att förbättra alla människors vardag, tjäna pengar och effektivisera allt från offentlig service till administration på företag.
Samtidigt medför AI-revolutionen också risker i form av att de AI-modeller vi implementerar kan användas till att begränsa friheter samt utnyttja och lura människor i allt större utsträckning – både från offentligt håll (myndighetsförtryck) till stora globala företag som åsidosätter etiska värden för att tjäna pengar.
Ingen har det rätta svaret
Det är därför av största vikt att vi omger oss med rätt resesällskap, inte de som påstår sig ha alla svaren – för det har ingen – men de som ställer de rätta frågorna då inte bara pengar men också etik, moral, friheter och rättigheter är i fokus.
Om vi ser till pengarna, vad händer om vi inte går in i det här med öppna ögon och ser till att ifrågasätta och tänka igenom våra beslut tidigt?
De administrativa sanktionsavgifterna i AI Act – även känt som böter – är betydande. Vi talar här om 35 miljoner Euro eller upp till 7% av ett företags globala årsomsättning (beroende på vilket som är högst) för förbjudna AI-modeller och för övriga modeller 15 MEUR eller 3% av omsättningen på årsbasis.
Likt GDPR är det större aktörer med verksamhet i flera länder som är de som har störst risk att få riktigt stora bötesbelopp.
Senaste nytt
Ännu är ingen straffad för AI
I dagsläget har inga böter delats ut under AI Act – men om man är en leverantör eller tillhandahållare av AI-modeller eller applikationer och samtidigt inte har dataskydds- och säkerhetsprotokoll på plats kan det komma att leda till betydande ekonomiska straff.
AI-racet är med andra ord på många sätt en tickande bomb då även GDPR och övriga EU-förordningar gäller parallellt.
Vikten av att ha ett risk- och säkerhetstänk blir allt viktigare och vi går in i en tid där den där personen som brukar ifrågasätta och uppmuntra att ta ett steg tillbaka på möten kan bli skillnaden mellan succé och katastrof.
Vem i er organisation har koll?
Vem är du på möten? Och vem omger du dig med? Är du den som ifrågasätter om det nya AI-systemet faktiskt har rutiner och funktioner för att anonymisera personuppgifter?
Den som bollar beslut med någon som kanske kan lite mer än du? För säkerhetsskull. Eller är du den som går på känsla och springer snabbast?
När det gäller AI går utvecklingen i rasande fart och möjligheterna är oändliga – men kan det här kanske vara en sådan fråga där det inte är viktigast att vara den som sprintar för att presentera de bästa lösningarna imorgon – utan istället den som lyfter blicken och står stadigt och lönsamt om ett år?
Krönikör inom tech med fokus på den 4e industriella revolutionen och hur det påverkar vårt samhälle.
Krönikör inom tech med fokus på den 4e industriella revolutionen och hur det påverkar vårt samhälle.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.