Toppforskare från flera länder vittnar om krångel från Migrationsverket och har redan flytt Sverige. “Jag känner mig nedvärderad i Sverige”, säger en av dem.
Migrationsverket skrämmer bort forskare
Mest läst i kategorin
Mariana Kluge från Brasilien är en av det högt rankande forskarna som lämnat landet i besvikelse över Migrationsverkets behandling.
“Att jag tog det beslutet är jag glad för. Jag ville inte hamna i situationen att vara låst i Sverige och inte kunna göra arbetsresor utomlands – jag behöver delta på internationella konferenser och möten. Hade jag stannat i Sverige hade det blivit problem att återvända om jag inte hade fått ett visum i tid”, säger hon till Tidningen Näringsliv, TN.
Hon begav sig till Tyskland. Där tog visumprocessen bara fem veckor.
Myndighetskrångel in absurdum
Dessutom var det så mycket enklare att kommunicera med myndigheterna där än i Sverige, konstaterar Mariana Kluge och uppger att det är näst intill omöjligt att komma fram på telefon till svenska Migrationsverket.
Och den som lyckas får beskedet att myndigheten inte svarar på frågor via telefon.
I stället hänvisar Migrationsverket till sin hemsida, men där finns inga svar på frågorna och personliga besök slutar också i besvikelse.
Senaste nytt
Utmattande och energikrävande
“Det är ärligt talat rätt utmattande. Under min tid i Sverige har jag ansökt om totalt fem visum. Det tar en massa tid och energi som önskar att jag kunde lägga på min forskning i stället”, säger Mariana Kluge till TN och berättar att hon har flera kollegor från andra länder som Colombia och Indien som upplevt samma problem i sina kontakter med Migrationsverket.
Hon har nu ett kontrakt här som startar 1 januari, men svävar i ovisshet över hur det ska gå. Trots att hon bott i Sverige i fem år.
Mariana Kluge känner sig “nedvärderad”, säger hon och ser inte särskilt många fördelar för internationella forskare att stanna var i Sverige.
Hot mot kompetensförsörjningen
Fackförbundet SULF, som organiserar bland annat forskare och doktorander, bekräftar i artikeln bilden som toppforskaren ger kring de utdragna handläggningarna och ansökningarna hos Migrationsverket.
I förlängningen hotar det kompetensförsörjningen på svenska företag, menar SULF-ordförande Sanna Wolk och konstaterar att den nya lagen för arbetskraftsinvandring inte heller är anpassad till forskarkollektivet.
Sverige har blivit mindre attraktivt för toppforskare och det talas om en “skam” i behandlingen av den unika kompetensen.
Tyskland och Norge får däremot gott betyg i sammanhanget.
Läs mer: Byggföretagens expert: “Det går ju inte ihop”
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.