För tio år sedan investerades det drygt 2 000 miljarder kronor i startups världen över. Toppåret 2021 hade den summan nästan fyrfaldigats.
McKinsey: Finansiering för startups stryps i Europa
Mest läst i kategorin
Det var inte konstigt att nya bolag sköt upp som svampar ur jorden och att entreprenörsdrömmen frodades.
Minus 15 procent globalt för startups
Men nu har pendeln svängt. Det visar en ny rapport från konsultfirman McKinsey. Under fjolåret minskade de globala investeringarna i Venture Capital (VC), som företeelsen kallas med 15 procent.
Med undantag för pandemiåret 2020 var det första tappet på tolv år.
Senaste nytt
En tredjedel försvann i Europa
Det som överraskar är hur det skiljer sig rent geografiskt. I USA, som svarar för över två tredjedelar av investeringarna, blev det en blygsam nedgång på bara 1,5 procent.
I Europa däremot föll investeringarna med hela 32 procent. Sämst gick det för Asien som nästan halverade investeringarna i VC.
Klimatbolag prioriteras
Men det var inte allt som föll. Det finns områden som fortfarande växer. En sådan är klimatrelaterade investeringar, som svarar för cirka en tredjedel av alla VC-pengar.
Förutom energi – som bland annat inkluderar svenska Northvolt – har bortåt 200 miljarder kronor globalt pumpats in i startups för vatten under 2022.
Det är procentuellt den största ökningen av alla kategorier.
Pengar att hämta för Cleantech
Rent vatten ses som en självklarhet för oss i Norden. Men så är inte fallet utomlands. Inte ens tillgången på vatten är längre självklart.
Här finns uppenbarligen pengar att hämta för startups och uppfinningsrika entreprenörer.
Relaterade artiklar:
Toppförvaltare: Då ska du sälja på börsen.