Svenska män vill ha bort plastpåseskatten. Svenska kvinnor vill ha bort plastpåsarna. Männen vinner – 1 november försvinner skatten.
Männen vinner slaget om plastpåsarna
Mest läst i kategorin
1 november försvinner skatten på plastpåsar. Nu visar en ny enkätundersökning att svenskarna är splittrade om det är bra eller dåligt.
1 maj 2020 infördes plastpåseskatten i Sverige, med ambitionen att minska förbrukningen av bärkassar i plast och därmed den miljöbelastning de står för.
Priset på en påse ökade då i snitt från cirka 3 kronor till 7 kronor.
Lagen gav snabb effekt i så motto att förbrukningen av plastbärkassar störtdök.
I ett längre perspektiv har förbrukningen i Sverige sedan 2017 minskat från 83 påsar per person och år till 17 under 2023.
Trots den snabba minskningen förbrukades ändå 176 miljoner plastpåsar i Sverige under 2023.
”Går åt rätt håll”
”Vi är positiva till att användningen av plastpåsar går åt rätt håll, men faktum är att vi fortfarande hittar plastpåsar i våra skräpmätningar. Med 176 miljoner plastpåsar i omlopp varje år räcker det att 1 procent ”rymmer” så är tillskottet till vår natur 1,7 miljoner påsar”, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.
Organisationen har låtit Novus göra en undersökning om svenskarnas attityd till plastpåseskatten.
Orsaken är naturligtvis att miljöåtgärden var en nagel i ögat på den nya högerregering Sverige fick 2022 och som via sin riksdagsmajoritet ihop med Sverigedemokraterna nu avskaffat skatten med slutdatum 1 november 2024.
Senaste nytt
Endast var tredje
I Novus-underökningen säger 35 procent av de svarande att de tycker att plastpåsar är ett miljöproblem och 51 procent att de tycker att det är viktigt att vi minskar användningen.
I grunden anmärkningsvärt låga siffror, alltså.
Samma sak gäller den rent konkreta frågeställningen om plastpåseskatten.
39 procent av de svarande är positiva till att skatten tas bort – 38 procent är negativa. Övriga är neutrala i frågan.
Män vill ha bort skatten
Bland de som tycker att det är bra att skatten tas bort dominerar män, höginkomsttagare och privat anställda – bland de som vill ha skatten kvar finns kvinnor, studerande och offentliganställda.
”Oavsett plastpåseskattens framtid kommer det krävas insatser för att hålla förbrukningen av plastpåsar nere. Inte minst fortsatt information till konsumenter om att återanvända och återvinna sina plastpåsar, och framför allt inte slänga dem i naturen. Annars är vi tillbaka på ruta ett”, konstaterar Johanna Ragnartz.
Plastpåseförsäljningen ser 70-procentig nedgång. Dagens PS
Här gör plastpåseskatten underverk – snart ryker den i Sverige. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.