Under våren har en stor kontroll gjorts av importerat ris. Resultatet? Vi kan säga att du antagligen köpt sämre ris än du trodde.
Lurad: Nästan allt ris felmärkt
Mest läst i kategorin
Under våren 2024 har Livsmedelsverket, flera kommuner, Polisen, Arbetsmiljöverket och Tullverket tillsammans med europeiska myndigheter kontrollerat grossister som hanterar och säljer ris.
Över 600 ton ris kontrollerades – och nästan allt ris var märkt som finare kvalitet än det var.
Större delen av riset har importerats från länder utanför EU och sedan sålts i Sverige.
Delar av partierna har sålt av de stora dagligvarukedjorna.
”Felmärkt och bristfälligt”
”Tack vare god myndighetssamverkan har vi stoppat felmärkta och bristfälliga produkter. På så sätt har insatsen även bidragit till sundare konkurrens till fördel för alla företag som följer reglerna”, säger Sofia Ardell, chef för enheten Märkning och exportfrämjande hos Livsmedelsverket.
”Denna typ av myndighetsgemensamma kontroller är viktig för att komma åt regelöverträdelser, arbetslivskriminalitet och annan anknuten brottslighet. Många gånger ser vi den organiserade brottsligheten ligga bakom och tjäna stora pengar”, säger Erica Rampling hos Polisen.
Vilseledande märkning vanligast
Vilseledande märkning är det vanligaste felet. Andra brister var skadedjursangrepp, ris med utgånget datum, manipulerad datummärkning och bristande spårbarhet.
Bristande spårbarhet innebär att företaget inte kan visa varifrån de köpt riset och att företag ska kunna visa var de köpt sina livsmedel är ett grundkrav i lagstiftningen.
Flest brister hittades i ris från Indien och Pakistan. Totalt importerar företag i Sverige över37 000 ton ris per år till ett uppskattat värde av en halv miljard kronor. Av den mängden cirka 11 000 ton basmatiris.
Sammanfattar man kontrollen i siffror så kontrollerades 20 företag i sex kommuner. 600 ton ris visade sig felmärkt och fem företag fick säljförbud.
4,2 ton ris förstördes för att kontrollanterna inte kunde garantera att det var säkert att äta.
Kris för ris – miljarder kan drabbas. Dagens PS
ANNONS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.