Dagens PS

LO rasar mot svenska vd-löner – men får kritik

LO
Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, sågar LO:s rapport om löneskillnaderna mellan vd:ar och industriarbetare. Den är missvisande och ska inte övertolkas, anser han. (Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 feb. 2025Publicerad: 17 feb. 2025

“Fackföreningarna bedriver intresseverksamhet och påtryckningsverksamhet”, säger professor i nationalekonomi om LO:s rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inte sedan början av 1950-talet – när mätningarna började – har inkomstklyftan varit så stor som nu mellan vd-lönerna och industriarbetarnas löner, enligt LO.

I genomsnitt går det 71,1 industriarbetarlöner på en vd-lön, enligt fackförbundets årliga granskning som kikar på löneutvecklingen för vd:arna på Sveriges 50 största företag kontra lönerna inom industrin.

LO-bossen om vd-lönerna: “Väldigt stötande”

Så här kommenterar LO:s ordförande Johan Lindholm rapporten “Makteliten – i raketfart från verkligheten” i en intervju med TT, skriver Svenskt Näringslivs tidning TN:

“Personligen tycker jag att det är väldigt stötande. Att de som har hållit uppe det här landet genom pandemin och inflationskrisen nu körs ifrån av de här näringslivstopparna”.

LO:s ordförande Johan Lindholm. (Foto: Pontus Lundahl/TT)

Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, sågar dock lönerapporten och kallar den missvisande. Han naser att facket ägnar sig åt “intresseverksamhet och påtryckningsverksamhet” och tolkar fakta och drar slutatser som tål att kritiseras.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Professorn: Övertolka inte rapporten

“Sen får man ta in det och diskutera det och skapa en mer nyanserad bild av samhället och näringslivets strukturer och hur arbetsmarknaden fungerar, så att man inte drar förhastade eller till och med felaktiga slutsatser av data”, säger Daniel Waldenström till TN.

ANNONS

Den här typen av rapporter får inte övertolkas eller feltolkas, menar han, utan tas med en nypa salt.

“Vi är rikare och mer välmående än någonsin i historien. Och det är ju tack vare vår marknadsekonomi som har skapat tillväxt och välstånd som har gynnat hela befolkningen”, tillägger professorn i nationalekonomi.

Experten: Fri lönesättning råder i Sverige

Lönegapet mellan vd:ar och industriarbetare har ökat särskilt markant efter pandemin.

Men Daniel Waldenström ser inget konstigt i det utan understryker att det råder fri lönesättning i Sverige och toppchefernas löner ska ses i ljuset av arbetsgivarna tycker att de är värda det.

Han tycker att det är bra med flexibilitet i lönesättningen hos privata arbetsgivare, det är upp till var och en att avgöra hur hög lön befattningshavaren ska ha, anser han.

Därför går det inte att som LO ha en massa synpunkter på det, det bör man i stället ha respekt för, tycker experten.

Läs även: Vd:n som tjänar över 2 miljoner per dag Dagens PS

Läs också: Vd-lönerna slår historiskt rekord: “Får det de förtjänar” Realtid

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS