Efterfrågan behöver stimuleras, säger LO. Dags för räntesänkningar, säger Svenskt näringsliv. Båda är kritiska till regeringens politik.
LO och Svenskt näringsliv: "Sänk räntan"
Mest läst i kategorin
Nu har både LO-ekonomerna och Svenskt näringsliv levererat sina konjunkturprognos för 2024.
Lågkonjunkturen är här och arbetslösheten ökar, men krisen beror till stor del på beslut fattade i Sverige, säger LO.
Arbetslösheten kommer nästa år att öka till 8,7 procent, enligt LO:s bedömning. 8,4 procent är den nivå Svenskt näringsliv kommit fram till.
”Svag efterfrågan”
LO-ekonomerna menar att ekonomin sänks framförallt av en svag efterfrågan i Sverige, till stor del beroende på kraftigt åtstramande penningpolitik och en passiv finanspolitik.
Riksbanken bör snarat börja sänka räntan, menar LO, men inte sikta mot att hamna i nollränta igen.
”Sverige behöver hitta en bättre policymix mellan finans- och penningpolitisk, där finanspolitiken får ett större stabiliseringspolitiskt ansvar och där penningpolitiken undviker allt för stora svängar och istället tar ett större ansvar för att skapa stabila investeringsförutsättningar”, skriver LO.
Problem med finanspolitiken
Svenskt näringsliv ser problem med finanspolitiken men tar sin utgångspunkt i att inflationen faktiskt sjunker mer än vad de flesta väntat sig.
”Det är väldigt positivt att vi har fått rätt här för det innebär att riksbanken snart kan börja med räntesänkningar. Det är inte omöjligt att vi kommer att få se räntesänkningar redan i samband med junimötet, säger chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt.
”Nu kan regeringen sluta att bedriva en finanspolitik som bara fokuserar på att få ner inflationen. Det här visar att regeringen gjorde en missbedömning som fäste så stor vikt vid inflationen i sin höstbudget”, anser Daunfeldt.
”Stärk Sverige på sikt”
Det är hög tid att börja titta framåt och inse att tillväxt och produktivitetsutveckling i Sverige faktiskt har varit ganska låg ändå sedan finanskrisen. Risken är annars att Sverige halkar ännu längre efter andra länder, varnar Sven-Olov Daunfeldt.
”Nu behöver regeringen genomföra reformer som bygger Sverige starkt på sikt. Det måste bli slut på krispolitiken. Det går inte att skylla på inflationen längre”, säger Svenskt näringslivs chefsekonom.
Första gången på 30 år
”Vi riskerar att gå in i en lite djupare och allvarligare lågkonjunktur. Vi ser till exempel att den inhemska konsumtionen har fallit fem kvartal i rad, det har inte hänt sedan 1993”, säger han.
Trots alla krissignaler finns det hopp om vändning, menar Sven-Olov Daunfeldt.
”Det är ju så här med kriser, de kan också vara ett ”window of opportunity”, en möjlighet att vända situationen till något bra”.
Läs även:
Svenskt Näringsliv: Var är företagsreformerna? – Dagens PS
Svenskt näringsliv förutspår fortsatt inflation – Dagens PS
LO-ekonomerna ryter till: Sänk räntan nu – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.