Hon fick nyligen ett stort pris för årets bästa affärsbok. Då handlade det om misslyckanden. Nu handlar det om tillit.
Lita på oss – annars tar vi inte ansvar
Mest läst i kategorin
Amy Edmondson kliver allt mer fram som en guru inom olika typer av management.
I december fick hon ta emot Financial Times och Schroders pris ”Business Book of the Year”.
Priset fick Edmondson för ”Right Kind of Wrong”, en management-bok som, bland mycket annat, handlar om att lära sig av misslyckanden och om att ta rätt risker.
”Intelligent misslyckande” är en central term i boken.
Banbrytande
Amy Edmondson är professor i ledarskap vid Harvard, författare till sju böcker och mer än 75 vetenskapliga artiklar och fallstudier.
Mest känd är hon för ett banbrytande arbete kring psykologisk säkerhet, som inspirerat mängder av akademisk forskning senaste 15 åren.
Senaste nytt
”Trygghet och respekt”
Edmondson har tidigare hyllats för sin forskning kring trygghet och tillit i organisationer och företag.
”Ett ledarskap som skapar både trygghet och respekt, som tillåter att medarbetarna säger vad de tycker och tänker, skapar enligt professor Amy Edmondson en arbetsplats som präglas av psykologisk trygghet”, skrev Po Lindvall, forskare och ledarutvecklare, om henne på Dagens PS.
”Det betyder i det här fallet att den oro som finns inom organisationen kan behöva få utlopp”.
Framgång kräver tillit
Psykologen Elin Hoff Brattberg hänvisar på DN till Amy Edmondsons forskning från 2018 om hur organisationer där man känner en psykologisk trygghet är framgångsrika.
Ett exempel är Google, där man undersökte varför vissa grupper inom företaget lyckades bättre och det visade sig att den gemensamma nämnaren var att de kände tillit.
”När vi hamnar i en situation som är utmanande, som en oförutsedd kris, får vi ett ökat stresspåslag som är olika stort för olika människor av olika anledningar. Detta hänger ihop med self-efficacy, alltså vilket självförtroende du har i varje given situation. Om du känner att du har förmåga att hantera situationen, har erfarenhet sedan tidigare, har resurser och stöd från andra – ja, då kommer du förmodligen inte känna dig lika stressad”, förklarar Elin Hoff Brattberg.
Då fungerar vi
I de lägena kan det underlätta om vi tillhör en grupp eller organisation där vi till vardags litar på varandra och känner tillit, då det är troligt att vi blir handlingskraftiga tillsammans även i en nödsituation, menar psykologen.
Organisationsforskaren Louise Bringselius konstaterar hos DN att människor har blivit allt mer rädda för att göra fel.
Istället förlitar vi oss på policys och kan säga att vi bara gjorde som vi varit tillsagda, instruerade.
”Bygg ansvarskultur”
Louise Bringselius tar vinterns snökaos på E22 i början av året som exempel.
Att ta ansvar bygger på att känna tillit till sig själv och till de man har omkring sig.
”Vi behöver skapa en ansvarskultur. Den känslan av gemenskap kring uppdraget får man genom att lära känna varandra och visa att det viktiga är att du löser uppgiften när du är ute på fältet om det blir en kris eller katastrof”, konstaterar hon.
Prisade boken som lär oss göra fel – på rätt sätt. Dagens PS
Forskare: “Funktionell dumhet” i dagens ledarskap. Dagens PS
Ledarskap i kris – modet att skapa trygghet. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.