Dagens PS

Larmrapport: 90-talskrisen tillbaka för småföretagarna

småföretagarna
Svenska småföretagare vittnar i ny rapport om att det snart är lika illa ställt med lönsamheten som under 90-talskrisen. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 maj 2023Publicerad: 04 maj 2023

Svenska småföretagare vittnar i ny rapport om att det snart är lika illa ställt med lönsamheten som under 90-talskrisen – och ännu svårare tider hägrar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Swedbanks, Sparbankernas och branschorganisationen Företagarnas konjunkturundersökning Småföretagarbarometern för 2023 (ladda ner i pdf) berättar småföretagarna i Sverige om hur de får flashbacks till krisen på 1990-talet.

Lönsamhetsnivåerna närmar sig samma låga nivåer som då och konjunkturindikatorn i bankens mätning faller och är under dess historiska genomsnitt för sjätte året i rad.

Efter återhämtningen från pandemin står svenska småföretagare inför nya utmaningar med höjda kostnader, skenande räntor och sjunkande efterfrågan, konstaterar Swedbank.

Swedbank: Framtidsutsikterna mörka för småföretagarna

“Framtidsutsikterna är också mörka. Det finns risk för en större nedgång än vad företagarna förutser nu när hushållens köpkraft urholkas samtidigt som bostadsbyggandet faller”, skriver banken i ett pressmeddelande och fortsätter:

“Var tredje företagare upplever att deras privatekonomi har försämrats och många använder sin privatekonomi som buffert för att företaget ska klara sig. Företagens minskade lönsamhet och företagarnas försämrade privatekonomi innebär minskade buffertar för både företaget och den enskilde företagaren, vilket försämrar företagarnas förmåga att klara en längre lågkonjunktur.”

Samtliga branscher i landet tar nu höjd för en svagare orderingång.

Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank, konstaterar att särskilt detaljhandeln, hotell och restauranger fortsätter ha det tufft i likhet med situationen under pandemin.

Han förklarar det med att hushållens köpkraft kraftigt försvagas.

ANNONS

“Byggbranschen som klarade sig bra under pandemin drabbas nu hårt av ett minskat bostadsbyggande”, tillägger Kennemar i en kommentar till det material, del 1 i Småföretagarbarometern, som nu presenterats.

ANNONS

Senaste nytt

Många varslar inte på grund av kompetensbristen

I början av juni offentliggörs länsvisa rapporter om det allt svårare konjunkturläget för småföretag.

Bristen på arbetskraft är fortfarande en stor utmaning för många företag. En tredjedel av småföretagen uppger att bristen på lämplig arbetskraft är det största tillväxthindret för företagets expansion. Svårigheter att rekrytera är ett hinder som genomsyrar samtliga branscher.

“Trots att många företagare befinner sig i ett ansträngt läge är det få företag som planerar att säga upp personal eller minska sina anställdas löner. Det tyder på att kompetensbristen är stor och företagarna värderar sina anställda högt, säger Johan Grip, chefsekonom på branschföreningen Företagarna.

Läs även: 25-procentig ökning av Sveriges konkurser

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS