Andelen kvinnor i ledande positioner ökar i flera länder – utom i Sverige. Pandemin kan ha varit en bidragande orsak till detta, enligt en rapport från analysföretaget Dun & Bradstreet.
Larmet: Färre kvinnliga chefer i Sverige
Mest läst i kategorin
Under de senaste fem åren har andelen kvinnor i ledande befattningar i svenska bolag minskat med 2,5 procent.
Det skriver analysföretaget Dun & Bradstreet i sin nya rapport “Women in management positions”.
Rapporten är baserad på data från 17 länder, och visar hur jämställdheten bland ledande befattningar har utvecklats de senaste fem åren.
Och Sverige går mot strömmen.
En negativ trend syns bland 70 000 svenska bolag under perioden: andelen kvinnliga chefer har minskat.
MISSA INTE: Elon Musk i öppet bråk med anställd: ”Vill ha bildbevis”
Olika siffror i Norden
Andelen kvinnliga chefer varierar bland övriga länder i Norden.
Norge ligger inte långt efter Sverige i utvecklingen och har sett en minskning med 2 procent. Finland och Danmark har däremot haft en ökning med 0,1 respektive 3,1 procent.
I ett globalt perspektiv, där länder som USA och Storbritannien ingår, är trenden tydlig. Andelen bolag där enbart män har ledande befattningar minskar.
Pandemin en bidragande orsak
Varför sticker Sverige ut?
Pandemin kan ha haft en negativ effekt på jämställdheten, enligt Dun & Bradstreet.
“Under pandemiåren 2020 och 2021 vändes tillvaron med jobb och familj upp och ned för många, vilket kan vara en förklaring till nedgången bland kvinnliga ledare i svenska bolag”, säger Marianne Langhorn, Head of People, Nordics på Dun & Bradstreet i ett pressmeddelande.
Sämre i mindre företag
Det finns en korrelation mellan ett bolags storlek och hur jämställt dess ledarskap är.
Större bolag har fler kvinnor i ledande befattningar än de mindre, visar rapporten.
Bolag med fler än 250 anställda hade i 29,7 procent av fallen en majoritet kvinnor i ledande befattningar. Bland bolag som hade 50 eller färre anställda, var den siffran endast 12,4 procent.
“Statistiken visar att större företag kommit längre med jämställdheten i toppskiktet. Vi tror att större bolag dels arbetar med frågan mer aktivt och förväntningarna på dem är större”, säger Marianne Langhorn i pressmeddelandet.
Läs även: ”Fler kvinnliga chefer kan rädda världsekonomin”
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.