Dagens PS

Lågt Magdalena – svenska stimulanser i bottenträsket

Sverige hamnar långt ned på listan när det kommer till stimulanspaket. (Foto: TT)
Sverige hamnar långt ned på listan när det kommer till stimulanspaket. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 25 nov. 2021Publicerad: 26 jan. 2021

Med USA:s annonserade nya stimulanspaket på motsvarande 15 733 miljarder kronor kommer det amerikanska samhället att få det i särklass största räddningspaketet i världen både i absoluta som relativa tal.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I förhållande till den årliga bruttonationalprodukten (BNP) motsvarar det nästan 25 procent. Det visar en färsk analys av Moody’s Analytics. Och det är exklusive de stimulanser som centralbankerna bidrar med.

Sverige snålar

Tidigare hade Japan de största stimulanserna sett till BNP med 16 procent. Världens näst största ekonomi – Kina – har blygsamma 4 procent. Det är i den häraden som också Sverige ligger i detta nu.

Konjunkturinstitutet räknar med att Sverige kommer att spendera 220 miljarder kronor under 2020 och 2021. Det är mycket pengar men utgör bara cirka 4,5 procent av Sveriges BNP. Det är exempelvis bara hälften mot vad Tyskland satsar.

Inga gratischeckar

I Moody’s sammanställning är det bara Indonesien, Sydkorea och Indien som spenderar mindre. Vad som är bäst att göra ur ett makroperspektiv lär diskuteras. Klart är att den svenska regeringen håller hårt i plånboken.

Om och när USA:s nya stimulanspaket rullar ut kommer varje amerikan att få en gratischeck på cirka 12 000 kronor hem i brevlådan. Det lär inte dyka upp i Sverige.

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]