Svenskarnas skulder hos Kronofogden accelererar och än är inte toppen nådd, tror myndigheten och målar upp en dyster prognos.
Kronofogden om skuldberget: Ser inte bra ut
Mest läst i kategorin
“Det ser inte bra ut i år, inflödet till oss har vuxit mer än i fjol. Vi tror inte vi har sett den värsta toppen än. Det blir värre innan det blir bättre”, säger Davor Vuleta, analytiker vid Kronofogdemyndigheten, till Svenska Dagbladet.
Bara sedan årsskiftet har skulderna hos Kronofogdemyndigheten ökat från 101 miljarder till 109 miljarder kronor, framgår det.
I takt med att den ekonomiska situation förvärras i samhället med hög inflationen, stigande räntor och skenande matpriser väntas skuldberget växa ytterligare.
Kronofogden målar upp dyster prognos
Kronofogden utgår från att skulderna ökar även under 2024.
Allra störst är ökningen i enskilda mål, det vill säga till företag som antingen inte fått betalt för sina räkningar eller krediter och lån.
När det gäller konsumtionslån på mellan 100 000 kronor och 500 000 kronor och som förfallit till betalning och hamnat hos Kronofogden har dessa trefaldigats på fem år.
Köp nu och betala sedan-trenden sätter också stort avtryck hos Kronofogden, särskilt unga kvinnor uppges vara benägna att shoppa över sin privatekonomiska förmåga.
Önskemål: Rimlig chans att bli skuldfri
När det gäller överskuldsättning ska regeringen nu ta ställning till den utredning på området som genomförts.
Där hoppas Kronofogden att politikerna agerar snabbt med bland annat skärpta kreditkrav.
I utredningen föreslåsäven ett skuld- och kreditregister, vilket kan hindra att “fel” personer beviljas lån occh avbetalningar, det vill säga människor som inte har möjlighet att betala tillbaka pengarna.
Kronofogden vill också se att skuldsatta människor får en rimlig chans att bli skuldfria och därmed slippa dras med sina skulder på ålderns höst.
Läs även: Kronofogden: Skulderna skenar – femdubblar på ett enda år Dagens PS
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.