Dagens PS

Krogdöden sprider sig över Sverige

Krogdöden sprider sig efter nya pålagor
Det mörknar för svenska restauranger och krogar. Statistiken visar sjunkande volymer och pålagor driver fram krogdöd över Sverige. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Inflation, räntor och höjda hyror. Dessutom höjd alkoholskatt, dyrare att anställa ungdomar och höjda minimilöner. Nu sprider sig krogdöden.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är tuffa tider för svenska restauranger. Branschen attackeras från flera håll och när SCB i veckan presenterade Restaurangindex för första kvartalet, var det inga muntra siffror.

Statistiken för första kvartalet 2024 är skapad i samarbete mellan branschens arbetsgivarorganisation Visita, Dagligvaruleverantörerna, Livsmedelsgrossisterna och SCB.

Alla minskade

Kaféer och konditorier fick se en minskning i volym med 3,9 procent, snabbmatsrestauranger backade 0,1 procent och kategorin nöjesrestauranger, barer och pubar fick se ett minus på 3,1 procent i jämförelse med första kvartalet 2023.

Även personalrestauranger minskade i volym, där med minus 2,5 procent.

Det finns generella förklaringar till krisen. Räntor, inflation, hyreshöjningar har drabbat restaurangbranschen precis som alla andra.

Men det finns även mer specifika hot mot restaurangerna.

Missa inte: Från burgarsuccé till konkurs: Grundaren berättar. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Skatter och avgifter

ANNONS

Alkoholskatten är ett sådant. Efter en höjning på 5 procent i januari 2023 kom en i januari 2024 på 7,6 procent.

Att det blivit dyrare att anställa unga slår direkt mot branschen. Efter att den socialdemokratiska regeringen sänkte arbetsgivaravgiften för ungdomar 15-23 år slopade den nya högerregeringen den sänkningen 1 januari i år.

Det gör att det nu är lika dyrt att anställa ungdomar som äldre, vilket slår mot en bransch som traditionellt engagerat många unga.

Minimilöner slår hårt

På samma sätt slår kravet på högre minimilöner hårt. Från 1 november 2023 ska icke EU-medborgare tjäna minst 80 procent av medianlönen i Sverige för att man ska få arbetstillstånd, vilket i dag motsvarar 27 360 kronor i månaden.

Nu diskuteras en höjning till 34 200 kronor.

Näringslivet har varit starkt kritiskt mot regeringen för beslutet om höjda minimilöner.

Visita, besöksnäringens arbetsgivarorganisation, gick redan i november till attack mot beslutet.

”Har lagt sig i”

ANNONS

Visita, för övrigt med Ulf Kristerssons företrädare som moderat statsminister, Fredrik Reinfeldt som ordförande, konstaterade att flera tusen medarbetare i besöksnäringen riskerade att tvingas lämna Sverige och därmed dränera branschens kompetens.

”Ytterst bekymrande”, var beskrivningen från Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita, hos TN.

”Vi har kollektivavtal som är väldigt välfungerande. Parterna på svensk arbetsmarknad gör ett bra arbete vad gäller lönebildning, men nu har regeringen gått in och lagt sig i något som inte är regeringens ansvar”.

Branschen dräneras

Granevärn konstaterade att det handlade om nödvändig kompetens för branschen, med återverkningar på övriga samhället.

”Det handlar om nyckelkompetens. Oavsett om det är en diskare i Haparanda eller en kock i något asiatiskt kök i Stockholm, så gör ju de personerna att verksamheten har förutsättningen att skapa jobb för andra”, slog förhandlingschefen fast.

Nu kommer krogdöden

I Stockholm visar sig nu effekterna av krisen i en krogdöd, som sprider sig över landet.

Konkursansökningarna är i dag cirka 80 per månad, med tusentals förlorade jobb som följd.

ANNONS

”Även om de flesta klarar sig är tendensen elakartad – värre än under pandemin”, intygar Thomas Jakobsson, ekonomichef på Visita hos DN.

”Alla prisökningar spär på inflationen. Att höja alkoholskatten i två steg i en lågkonjunktur är inte företagsvänligt. Att dessutom kraftigt höja arbetsgivaravgiften för 15–23-åringar som just ska in på arbetsmarknaden rimmar dåligt med arbetslinjen”, kritiserar Jakobsson.

Läs mer:

Nu äter vi ute igen – men skippar puben – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS