Samtidigt som den svenska flygskatten kritiseras tar Danmark efter den. Nu införs således en flygskatt även för danska resenärer.
Kritiserade flygskatten införs i Danmark
Mest läst i kategorin
Sverige har sedan 2018 haft en skatt på flygresor, med ambitionen att minska flygets miljöskadliga påverkan.
I dag indelas flygskatten i tre nivåer, beroende på flygresans slutdestination. Det handlar om avstånd till respektive destination och flygskatten är, beroende på den, i år 76, 315 eller 504 kronor per passagerare.
På Skatteverkets hemsida finns en detaljerad tabell för flygskatt till samtliga länder. Nu tar Danmark efter den svenska flygskatten och inför ett likartat system. Skatten tas i bruk stegvis från och med 2025, skriver Yle.
Höjs längs vägen
Skatten ska gälla flygresor från Danmark och kommer initialt att ligga på 30 danska kronor, motsvarande cirka 45 svenska kronor, och kommer senare att höjas till motsvarande cirka 75 svenska kronor.
Skatten ska, enligt den danska regeringen, hjälpa till att finansiera övergången till mer ekologiska bränslen inom flygtrafiken.
Samtidigt är det just med utgångspunkt i bränslediskussionen den svenska flygskatten får kritik.
Staten får nu per år in 1,8 miljarder kronor i flygskatt. Enligt David Hild, vd för organisationen Fly Green Fund, skulle pengarna dock göra mer nytta om man köpte fossilfritt bränsle för dem.
Senaste nytt
”Kan halveras”
Det skulle kunna halvera det svenska inrikesflygets koldioxidutsläpp, säger han till TN.
”De pengarna skulle räcka till nog med fossilfritt bränsle för att halvera det svenska inrikesflygets koldioxidutsläpp. Med en sådan öronmärkning skulle den ge en verklig och mätbar effekt på flygets koldioxidutsläpp”, säger David Hild.
Hållbart bränsle
Fly Green Fund, som Hild är vd för, är en organisation där privatpersoner, företag och offentliga organisationer kan köpa hållbart flygbränsle för att klimatreducera sina flygresor.
”Idén med Fly Green Fund är att vara ett alternativ till traditionell klimatkompensation. Vi vill även lyfta fram vikten av att vi har en inhemsk produktion av alternativa bränslen. Av klimatskäl behöver vi byta bränslen men vi behöver också bryta vårt beroende av andra staters bränsleproduktion”, menar Hild.
Väntad kritik
Flygskatten kritiseras från andra, förväntade håll.
I en debattartikel Dagens infrastruktur går företrädare för Transportföretagen, SAS, Bra, Swedavia, Norwegian, Aviation Capacity Resources och branschorganisationen Svenska regionala flygplatser till attack.
”För det svenska flygsystemet innebär det nya året den högsta höjningen av flygskatten hittills, 10 procent för inrikestrafik och 9,3 för utrikes. Timingen kunde inte vara mer olycklig för svensk tillgänglighet och konkurrenskraft”, skriver företrädarna som vill ha bort skatten.
Pengarna i fokus
Flygskatten har ingen miljöeffekt ”eftersom konstruktionen gör att skatten är lika hög oavsett vilka utsläpp flygresan genererar”, påpekar branschföreträdarna som dock lägger tonvikten på att flygskatten gör resorna dyrare.
”För Sverige – som är ett exportberoende land – är bra flygförbindelser som möjliggör snabba och långväga transporter en förutsättning om vi ska kunna konkurrera på den globala marknaden. Därför är flyget en nödvändig del av transportsystemet”, slår de fast.
Läs även:
Milstolpe: Passagerarplan korsar Atlanten med hållbart flygbränsle – Dagens PS
Gröna flygbränslen skapar hundratusentals nya jobb – Dagens PS
Passagerarna får betala för hållbart flygbränsle – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.