Ett akvariesystem för 14,6 miljoner kronor. Felaktigheter i upphandling och redovisning. Nu når svallvågorna stormstyrka i Göteborg.
Kritikstorm mot felaktig upphandling
Mest läst i kategorin
En storm i ett vattenglas?
Nej då. Det här är en storm i ett akvarium.
Göteborgs universitet har upphandlat ett akvariesystem i sitt hus Natrium där granskare nu hittat flera felaktigheter i hanteringen.
Felaktig hantering
Såväl Ellen Hausel Heldal, jurist och expert på offentlig upphandling hos Svenskt näringsliv, som Jens Nylander, omtalad för den AI-databas, Ormeo, han lanserade i december, är upprörda hos TN över hur Göteborgs universitet hanterat denna typ av våta jobb.
Senaste nytt
Erkänner brister
Jens Nylanders databas samlar kommuners och regioners fakturor för att hitta en systematik i huruvida offentliga utgifter sköts korrekt och kostnadseffektivt eller ej.
Göteborgs universitet erkänner, genom Åsa Arrhenius, prefekt vid Institutionen för biologi och miljövetenskap på universitetet, fler brister i upphandlingen och säger att åtgärder vidtagits för att misstagen inte ska upprepas.
14,6 miljoner
Fakta i målet är att universitetet skulle upphandla ett nytt akvariesystem till en total kostnad av 14,6 miljoner kronor.
I december 2020 anlitade man genom direktupphandling en enmansföretagare som expertstöd i processen och stöd vid installation och start.
Från december 2020 till augusti 2023 betalade man sedan drygt 1,7 miljoner kronor plus moms till företaget, en timkostnad vad avser expertstöd på 1 890 kronor plus moms.
Flera problem
Det blev flera problem i projektet, som att upphandlingen fick göras om och i samband med det bröt universitetet mot en direktupphandlingsgräns på 700 000 kronor när man gick vidare med samme expert.
Det tog dessutom tre månader för experten att underteckna avtalet räknat från att arbetet inleddes och över ett år innan universitetet skrivit under samma avtal.
Experten har heller inte gjort eller avkrävts någon timredovisning.
Fortsatte betala
När expertens företag sedan fick sin F-skatt återkallad fortsatte Göteborgs universitet att betala till företaget, utan att notera detta.
Åsa Arrhenius är prefekt vid den aktuella institutionen, konstaterar nu alltså att ”flera brister” finns och att man nu agerat för att misstagen inte ska upprepas.
”Inte kompetenta”
Svenskt näringslivs Ellen Hausel Heldahl konstaterar att det här är ”ett typexempel på hur det kan gå när den upphandlande myndigheten inte har struktur eller kompetens att handha skattebetalarnas pengar” och Jens Nylander nickar instämmande.
”Jag ser frekvent otillåtna direktupphandlingar och när jag poängterar vad jag hittar till kommuner så rycker de flesta på axlarna”, intygar han uppgivet.
Dagens PS överlåter som vanligt åt sin kvalificerade läsekrets att själv avgöra om Göteborgs universitet befinner sig på djupt vatten och huruvida kritikerna skjutit den akademiska bastionen i sank.
Så ska korruptionen stoppas. Dagens PS
Anmäls all korruption i kommuner och regioner? Dagens PS
Göteborgarna reser helst till Stockholm. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.