Dagens PS

Kritik mot regeringen – sinkar sin egen vindkraft

vindkraft
Vindkraft till havs kommer att stå för en stor del av den framtida svenska kraftproduktionen. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 11 apr. 2022Publicerad: 11 apr. 2022

Regeringen har fattat flera beslut som ska snabba på den svenska utbyggnaden av marin vindkraft. Men samtidigt tar man så lång tid på sig i tillståndsprocesserna att det kan senarelägga anläggningarna.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska tillståndsprocessen för vindkraft är för långsam och krånglig, tycker vindkraftsbolagen. Just nu ligger åtta ansökningar om havsbaserad vindkraft och väntar på beslut från regeringen. En del av ansöknignarna har väntat på beslut i flera år. Det skriver tidningen Energi, som ges ut av branschorganisationen Energiföretagen.

Den svenska tillståndsprocessen innebär att kommuner har vetorätt mot vindkraftsanläggningar, vilket innebär att många säger nej när förslaget kommer. Men förutom vetorätten ska en miljöprövning göras som visar om en ansökan är i linje med Miljöbalken eller inte.

Även Försvarsmakten säger ofta nej. “Njordr Offshores projekt Beta på 12–14 TWh, utanför Blekinges kust, fick nyligen nej av Försvarsmakten i sin nuvarande utformning. Vattenfalls vindkraftpark Taggen, utanför Sölvesborg, fick 2019 läggas ner efter tio års projektarbete till följd av att Försvarsmakten sagt nej till projektet”, sammanfattar tidningen Energi.

I februari lade regeringen fram ett förslag som ska göra det lättare att snabbt komma igenom miljöprövningen, men som också ska ge kommunerna incitament att säga ja till vindkraft i kommunen.

Branschorganisation kritisk om vindkraft

“Genom regeringens saktfärdighet är det tiotals terawattimmar som inte kommer till stånd. Vi konserverar tillståndet i södra Sverige med brist på el och minskar dessutom möjligheten att hjälpa våra grannländer att reducera användningen av rysk gas”, säger Lars Andersson, ansvarig för vindkraft på Energiföretagen.

Han menar att regeringen behöver hitta sätt att lösa de målkonflikter som kan finnas mellan produktionen av energi från vindkraft och de eventuella störningar som kan orsakas.

Läs också:

Sol och vind: Fortfarande chans för Parisavtalet

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]