Det kan bli kris i räddningstjänsten framöver. Kritik från EU-kommissionen tvingar fram schemaförändringar, och missnöjet stiger hos brandmännen.
Kris i räddningstjänsten – risk för massavhopp
Mest läst i kategorin
När EU svänger piskan riskerar det att bli kris i räddningstjänsten i Sverige.
Skärpning av dygnsvilan
Från och med i höst blir det skärpta regler i kollektivavtalen för anställda inom kommuner och regioner uppger Expressen.
Skärpningen innebär att anställda måste få elva timmars vila per varje 24 timmar, och det kommer att påverka mångas schema.
Senaste nytt
Måste följa EU-direktiven
EU-kommissionen har gett Sverige påbackning, eftersom reglerna i EU:s arbetsdirektiv inte följs.
Nu finns risken att de så kallade dygnspassen försvinner inom bland annat brandförsvaret, och det uppskattar inte brandmännen.
Sämre schema för brandmän
Under dygnspassen ska brandmännen vara beredda på att rycka ut om något händer. De längre arbetspassen ger också längre ledighet efteråt.
När de nya reglerna införs kan det bli ett schema med fler pass, där natt- och dagskift blandas. Dagpassen blir längre, och enligt brandmännen blir det också mer helgjobb.
Kris i räddningstjänsten
Linus Svensson, räddningstjänsten i Östra Götaland, är orolig för vad som händer om många bestämmer sig för att sluta, och för att det ska bli svårare att locka människor att bli brandman.
“Om man jobbar storhelger, julafton och det ena med det tredje men har lite bra schema däremellan, så är det okej”, säger han enligt Expressen. “Men snart har man plockat bort även det.
“Skydda hälsa och arbetsmiljö”
“Det kommer vara personer som tycker att: Fasen, det här är ett underbetalt jobb”, fortsätter Svensson. “Varför ska jag jobba med det när jag kan göra något annat och slippa riskera livet?”
SKR (Sveriges kommuner och regioner) förstår att de anställda reagerar, men säger att det handlar om att skydda deras hälsa och arbetsmiljö.
Andra länder har undantag
Från fackligt håll påpekas att det i andra länder finns ett undantag för räddningstjänsten, och att man från medlemmar fått signaler om att man kommer att sluta som brandman om direktivet införs.
“Man har inte tagit hänsyn till yrkeskategorin brandmän här”, säger Magnus Krantz, central ombudsman på Brandmännens Riksförbund. “Det behöver införas ett undantag, och frågan måste hanteras av Sveriges riksdag.”
Läs även: Fler svenskar krigsplaceras
Läs även: Kakelugnen het igen – men varning utfärdas
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.