Dagens PS

Kriminella tar över i svenskt näringsliv – riskerar bli som Italien

Veckans nyhetssvep över bedrägerier och kriminaliteten i näringslivet tecknar en ganska mörk bild av svenskt näringsliv. Experter talar om ett skifte som kan leda till att Sverige blir som Italien. (Foto: Pixabay/Unsplash montage)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 24 nov. 2024Publicerad: 24 nov. 2024

Kriminaliteten och bedrägerierna inom det svenska näringslivet har ökat markant under de senaste åren, vilket utgör ett allvarligt hot mot både företag och samhällsstrukturen i stort.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Veckans nyhetssvep inom olika typer av kriminalitet och bedrägerier ger en ganska mörk bild av situationen inom svenskt näringsliv.

Denna utveckling har lett till att experter varnar för att Sverige riskerar att följa samma väg som länder med utbredd organiserad brottslighet, såsom Italien.

Organiserad brottslighet infiltrerar näringslivet

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har i en rapport lyft fram hur den organiserade brottsligheten etablerar sig inom olika branscher i Sverige, inklusive avfallshantering, byggindustrin och vårdsektorn.

Carina Gunnarson, docent i statskunskap vid FOI, påpekar att det finns stora likheter mellan den svenska situationen och den italienska maffians metoder.

I Södertälje har kriminalkommissarie Gunnar Appelgren observerat att högt uppsatta personer inom kommunen har avskedats för mutbrott, och att “möjliggörare” inom storbankerna har dömts för brott.

Denna infiltration av kriminella nätverk i näringslivet undergräver förtroendet för både offentliga och privata institutioner.

ANNONS

Senaste nytt

Ryska ligor och penningtvätt inom byggsektorn

Ryskspråkiga brottsnätverk har identifierats som särskilt aktiva inom penningtvätt i Sverige. Dessa nätverk tvättar årligen miljontals kronor genom avancerade upplägg som involverar hundratals företag.

ANNONS

Byggsektorn är särskilt utsatt, där behovet av kontanter för att avlöna svart arbetskraft är stort. Finanspolisens chef, Lena Palmklint, betonar att det som sticker ut är systematiken och omfattningen av antalet bolag som används i dessa upplägg.

Kriminella aktörer snedvrider konkurrensen

Företagare uttrycker stor oro över hur den kriminella ekonomin breder ut sig och snedvrider konkurrensen inom näringslivet.

En undersökning från Stockholms handelskammare visar att mer än vart fjärde företag har drabbats av konkurrens från företag som ägnar sig åt brottslig verksamhet.

Fredrik Erfelt, näringspolitisk chef hos Stockholms handelskammare, varnar för att om utvecklingen tillåts fortsätta riskerar den att sprida sig i näringslivet och samtidigt göda gängbrottsligheten.

Manipulation av bolånemarknaden

Finanspolisen har också varnat för att kriminella manipulerar bolånemarknaden genom att använda brottsvinster för att finansiera stora bostadsköp.

Detta sker ofta med hjälp av förfalskade dokument och ibland med inblandning av mäklare och banktjänstemän.

Lena Palmklint betonar vikten av att långivare är uppmärksamma på kunder vars låneunderlag är påhittat eller där insatsen består av pengar tjänade genom brott.

ANNONS

FI stärker insatser mot investeringsbedrägerier

Positivt är att Finansinspektionen (FI) har intensifierat sina insatser mot investeringsbedrägerier, som ökar i omfattning och blir allt mer avancerade.

Niklas Sinander, counsel på Harvest Advokat, förklarar att FI föreslår förbättrad konsumentinformation och en mer användarvänlig varningslista för att skydda allmänheten från oseriösa aktörer.

Telefonbedrägerier minskar

Statistik från Polisens nationella bedrägericentrum visar att vissa typer av bedrägerier, såsom vishing (telefonbedrägerier), har minskat i omfattning.

I september 2024 sjönk vinsterna från vishing till 30 miljoner kronor, en minskning med 16 procent jämfört med föregående månad och 52 procent mindre än i september föregående år.

Lotta Mauritzson, samordnare på bedrägericentrum, ser detta som en positiv utveckling men betonar att det är för tidigt att tala om ett trendbrott.

Allvarligt hot mot både näringsliv och samhällsstruktur

Den ökande kriminaliteten och bedrägerierna inom det svenska näringslivet utgör ett allvarligt hot mot både företag och samhällsstrukturen.

ANNONS

Organiserade brottsnätverk infiltrerar olika branscher, korruption inom myndigheter underminerar förtroendet, och kriminella aktörer snedvrider konkurrensen.

Samtidigt ökar bedrägerier mot sårbara grupper, vilket kräver både hårdare lagstiftning och stärkt samarbete mellan myndigheter och näringsliv.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]