Dagens PS

Kriminella mjölkar staten på lönegarantin – Skatteverket griper in

lönegarantin
Skatteverket har gripit in för att stoppa att kriminella lägger beslag på lönegarantin som du som anställd har rätt till vid konkurs och rekonstruktion av företaget. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 feb. 2025Publicerad: 07 feb. 2025

Lönegarantin ska skydda anställda vid konkurs och rekonstruktion – men pengarna hamnar ofta hos kriminella. Nu ska Skatteverket stoppa det alarmerande fusket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt regeringen kostar fusket med lönegarantin i snitt 100-150 miljoner kronor varje år.

Det är Riksrevisionen som gjort beräkningen som visar att staten blöder pengar på den brottsliga utvecklingen.

Plundrar bolag och hittar på löner

Kriminella rider på välfärdssystemet och bildar bolag som de sedan plundrar på kapital och hittar på att personer haft höga löner när företaget sedan kraschar.

Nu har Skatteverket klivit in för att stärka kontrollen och motverka det kostnadsmässigt dyra fusket för samhället.

Sedan 1 februari har myndigheten tagit över ansvaret för att stoppa felaktiga betalningar med lönegarantin som syftar till att stötta och hjälpa anställda i företag som gått i konkurs eller är under rekonstruktion.

Läs också: Nu ska mångmiljonfusket stoppas Dagens PS

Pengarna är ersättning för lön som de anställda annars skulle gå miste om, det är inte meningen att skrupelfria bedragare ska sko sig på det.

Men det uppenbarligen så det har varit under lång tid.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ska inte hamna i kriminella fickor

“Pengarna ska gå till dem som har rätt till dem, inte ner i kriminella aktörers fickor. Skatteverket har bättre möjligheter att kontrollera inför utbetalningarna än vad länsstyrelserna haft”, säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Att utnyttja välfärdssystemet på det här viset, som kriminella gör, kan resultera i fängelsestraff och böter.

Länsstyrelsen som tidigare haft hand om utbetalningarna av lönegarantin har inte haft förmågan att få bukt med det kostnadsmässigt dyra fusket som drabbar statsapparaten och ytterst svenska skattebetalare.

Fram till nu har mellan sex och nio procent av utbetalningarna av lönegarantin hamnat hos fel personer, enligt uppskattningar, framgår det i ett pressmeddelande från Skatteverket.

“Lönegarantin är ett viktigt skydd”

“Lönegarantin är ett viktigt skydd för den vars arbetsgivare gått i konkurs eller går igenom en rekonstruktion”, slår Helena Jangel Stridh fast.

Den förändring som nu skett, att Skatteverket tar över ansvaret för utbetalningarna av lönegarantin, kommer främst att märkas hos konkursförvaltare och rekonstruktörer.

Det är nämligen konkursförvaltaren eller rekonstruktören som bestämmer om en person har rätt till lönegaranti och hur mycket pengar personen ska få.

ANNONS

Så höga belopp betalar staten ut

Konkursförvaltare och rekonstruktör utses av tingsrätten.

I dag uppges omkring 17 000 personer ta del av lönegarantin.

Maxbeloppet för lönegaranti är fyra prisbasbelopp. Under 2025 motsvarar det 235 200 kronor. Det går maximalt att få lönegaranti under åtta månader.

Läs även: Skatteverkets stora förändring: Ska stoppa skurkar News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS