“Det har plötsligt blivit ett helt annat säkerhetsläge”, säger Marcus Wallenberg, SEB:s ordförande, till TT om kriget i Ukraina.
Kriget oroar mäktige Marcus Wallenberg
Mest läst i kategorin
Han får vibbar till kalla kriget, som han minns från uppväxten, och är han är mycket bekymrad över såväl de humanitära som ekonomiska följderna av kriget.
För Sveriges del, som är ett litet men exportberoende land, är läget “svårbemästrat”, säger han till TT på SvD.se och varnar även för de ökade energi- och råvarupriserna, flaskhalsarna i leveranskedjorna och industriella förändringar som kostnadsmässigt snabbt påverkar både hushåll och företag negativt.
SEB har verksamheten i gång i Kyiv
Inflationen är ett påtagligt hot, anser han, och där efterlyser Marcus Wallenberg konkreta åtgärder från centralbankerna för att motverka att inflationen övergår i stagflation.
“Ska man begränsa inflationen eller se till att ekonomierna rullar. Just nu befinner vi oss i en situation som är extremt komplicerad och väldigt svår att förutsäga”, säger Marcus Wallenberg i SvD-artikeln.
Putins framfart i Ukraina anser han är oförsvarligt och kallar det för krigsbrott.
I Kyiv, Ukrainas huvudstad, har SEB fortfarande personal som jobbar och deras arbete får SEB-toppens applåder.
Om Kina, som det antyds, träder upp till stöd för Ryssland med vapen och ekonomiskt är det inget smart drag, anser han. Kina borde i stället eftersträva frihandel och en öppen ekonomi, tycker Marcus Wallenberg och konstaterar att det är svårt att bedöma var Kina står i Ryssland-Ukraina-konflikten.
Han tror också att västs enighet med sanktionerna mot Rysslands ekonomi består.
Läs även: Bankjättar rusar mot exit i Moskva
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.