Det räcker inte att nå upp till lagens minimikrav. Som Sveriges femte största skogsägare avkrävs nu Svenska kyrkan ”andlig hållbarhet”.
Kravet på kyrkan: "Andlig hållbarhet"
Mest läst i kategorin
Göran Enander var 2016-2023 landshövding i Uppsala län: Han har även varit statssekreterare och åren 1998-2000 ordförande i Naturskyddsföreningen.
I april 2023 utsågs han till utredare i Svenska kyrkans skogsutredning. Nu överlämnar han sina förslag.
Hur kyrkan sköter sin skog blev en stor valfråga i kyrkovalet 2021, med krav på att kyrkan måste sköta sin skog mer hållbart.
Nu får kritikerna rätt.
Göran Enander föreslår ett skogsbruk som mer än i dag ska ta hänsyn till klimat och biologisk mångfald, samt ”andlighet snarare än ekonomisk lönsamhet”, rapporterar Sveriges natur.
”Måste ta större ansvar”
Kyrkan är Sveriges femte största skogsägare och måste ta ett större ansvar för skogens biologiska mångfald och klimatanpassning, menar utredaren. Det räcker inte att uppfylla lagens minimikrav.
Det slår Göran Enander fast när han nu överlämnar sin utredning efter 1,5 år.
”Det finns ett behov av att öka kolsänkan, nyttja skogen mer måttligt, med högre förädlingsgrad och att se mer till skogens och skogsbrukets klimatnytta. Äldre skogar kan fortsätta att bruka kol väldigt långt upp i åldrarna”, konstaterar Enander.
”Vi anser också att andlig hållbarhet ska genomsyra hela kyrkans skogsförvaltning, vilket innebär en mer varsam förvaltning”, tillägger utredaren och lämnar stafettpinnen vidare till Svenska kyrkans generalsekreterare Camilla Asp.
Senaste nytt
Misstro mot kyrkan
Redan i en delrapport 2023 noterade Göran Enander att det råder en stor misstro mot Svenska kyrkans skogsbruk.
I sin slutrapport föreslår Göran Enander att kyrkostyrelsen ska få mer kontroll över hur skogsbruket.
”Kyrkostyrelsen ska besluta om övergripande mål och inriktning för förvaltningen”, skriver han.
Där konstaterar han att kyrkostyrelsen ska kunna ställa krav på att skogsbruk bedrivs på ett ”hållbart, ekologiskt och andligt vis”, viket ska säkras genom årliga redovisningar.
”Ett särskilt ansvar”
”Som stor markförvaltare har kyrkan ett särskilt ansvar och även förutsättningar att göra skillnad för klimatet och den biologiska mångfalden. Att avvakta och invänta att andra aktörer agerar eller att endast uppfylla lagstadgade minimikrav till skydd för miljön är ingen lösning, vare sig med hänsyn till det allvarliga läget eller kyrkans teologiska förståelse av förvaltarskap”, menar utredaren.
Sveaskog, SCA (börskurs SCA), Holmen (börskurs Holmen) och Statens fastighetsverk är de fyra största skogsägarna i Sverige men på femte plats kommer Svenska kyrkan med ett innehav av 470 000 hektar.
Men smakar det så kostar det och ett mindre fokus på ekonomisk avkastning kommer att minska kyrkans nettointäkter från skogen med drygt 100 miljoner kronor per år, ungefär en fjärdedel, konstaterar Göran Enander som samtidigt understryker att det utgör ungefär 0,4 procent av kyrkans intäkter.
Läs mer:
Svenska kyrkan rasar – tapp på 1,4 miljarder. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.