Hotell- och restaurangbranschen genomgår nu ett blodbad utan motstycke i spåren av coronakrisen, visar färsk statistik Enligt kreditinformationsföretaget ökade konkurserna med 123 procent bland hotell och restauranger i Sverige i mars.
Konkursökning med 123 procent: "Bara början"
Mest läst i kategorin
Även i transportsektorn haglade konkurserna under månaden. Där är ökningen 105 procent.
Siffrorna ska jämföras med motsvarande månad förra året och bakgrunden till att företagen går omkull är förstås virusutbrottet med allt vad det innebär i restriktioner för att undvika smittspridning.
“Det är oväntat att det kommer så fort tycker jag. Det brukar ta tid innan konkurser kommer men här är det smack på i restaurangerna, det händer med en gång. Det är oroväckande”, säger Richard Damberg, ekonom på UC, till SVT.
Enligt nyhetsbyrån TT, som också refererar UC-statistiken över konkurser i mars, är konkurssiffran den högsta på tio år. Läs mer om det i artikeln, som är publicerad på bland annat SvD.se.
“Kommer inte som någon överraskning”
I ett pressmeddelande från UC, som du kan läsa här, kommenterar Richard Damberg det som nu sker enligt följande:
“Att besöksnäringen har problem kommer inte som en överraskning. Om omsättningen minskar med 70–80 procent eller mer i ett svagt bolag blir läget snabbt akut. Hotell- och restaurangbranschen har det oerhört tufft. Hotellen står tomma och det är glest på krogen. Med låga marginaler och höga hyror upplever branschen en konkursvåg vi aldrig sett tidigare. Branschen har alltid varit konkursutsatt men aldrig i den här omfattningen”.
När det gäller samtliga branscher har konkurserna enligt UC ökat med 9 procent under mars.
Räknar med ännu större våg av konkurser
Vid sidan av krascherna stiger även företagskonstruktionerna, detta drabbar i dag fem företag dagligen, vilket kan jämföras med i fjol då rekonstruktioner genomfördes för ett bolag var tredje dag.
“Jag har aldrig sett en sådan kraftig ökning av rekonstruktioner förut. Den drabbar nu i första hand detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen. I nästa skede drabbar detta banker och fastighetsägare som får förhandla om nedskrivningar av skulderna till de här bolagen”, säger Richard Damberg i pressmeddelandet.
“Vågen av konkurser antas fortsätta när krisen breder ut sig i samhället och även påverkar större bolag”, fortsätter han.
Det är alltså alarmerande siffror som UC nu redovisar och ändå är det “bara början”, säger Richard Damberg till SVT och förklarar att utvecklingen “kommer att accelerera nu”.
Detaljhandeln är en av få branscher som tycks stå stark i vart fall för stunden i corona-stormen, visar datan. Där gick konkurserna ned med 17 procent jämfört med samma tid förra året, framgår det.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.