Affärsklimatet hårdnar och av 536 aktiebolag i Sverige som gick i konkurs i april stod Attacus Stomsystem Betong med nästan 300 miljoner i omsättning för den största konkursen.
Konkursboom: Omsätter 300 miljoner – är nu på fallrepet
Mest läst i kategorin
“Vi är ett skolboksexempel på krisen inom byggbranschen”, säger Mattias Marktin, vd för Attacus Stomsystem Betong som i dag drivs av konkursförvaltare, till Svenskt Näringslivs tidning TN, Tidningen Näringsliv.
De svenska konkurserna ökade med 24 procent i april. 536 aktiebolag gick omkull.
Samtidigt visar statistiken från Creditsafe att konkurserna nu ökat nio månader i rad.
I detaljhandel har konkurserna ökat med dramatiska 37 procent.
Prognosen: 21 000 jobb ryker i år i byggbranschen
Även byggbranschen är svårt utsatt i den ekonomiska krisen. Byggindustriernas dystra prognos är att 21 000 jobb försvinner inom byggbranschen i år.
Missa inte: Byggföretagens becksvarta prognos – ”bottenkänning”
Läs mer här: Ny rapport: Nu kraschar svensk byggmarknad
Läs också: Svenskt Näringsliv: Var är företagsreformerna?
Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, säger till TN att företag i hela Sverige nu slåss för “sin överlevnad”.
Han tillägger att alla branscher är drabbade och talar om en lågkonjunktur som redan slagit till.
Attacus Stomsystem Betong, som är verksam i byggsektorn, svarade för den största konkursen i april.
Företaget tillverkar monteringsfärdiga betongdelar och levererar produkterna till större byggprojekt i huvudsakligen Stockholm och Mälardalen.
Vd:n kritisk mot Riksbankens agerande i spåren av konkurserna
Omsättningen är nästan 300 miljoner kronor, uppger TN och berättar att det jämtländska företaget som i dag drivs av konkursförvaltare har två fabriker som nu riskerar att bomma igen, samtidigt som 213 arbetstillfällen då försvinner.
“Om ingen köpare dyker upp är risken stor att en industriepok i Jämtland är över”, skriver tidningen.
Attacus Stomsystem Betongs vd Mattias Marktin låter uppgiven:
“Nu har vi en massa medarbetare här som behöver mat på bordet”, säger han i artikeln och ger Riksbanken en känga för räntehöjningarna, som slår mot företagens lönsamhet.
“Jag tycker att Riksbanken överstyr det här. Avkylningen av ekonomin sker ju redan. Riksbanken verkar inte ha tålamod, kunskap eller förståelse att inse det. Marknaden kan i och för sig klara en hög ränta men framför allt behövs stabilitet så att företagen vet vad de ska räkna på”, säger Mattias Marktin till TN, som konstaterar att även nedgången av nya företag vittnar om hur illa ställt det är i ekonomin.
Under april registrerades endast 3 490 nya aktiebolag, en minskning med 32 procent.
Läs mer: Länsstyrelsen i Stockholm larmar om byggkrasch
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.