Dagens PS

Konkursboom och ny press på hotell och restauranger

hotell restauranger
Restauranger och hotell får på nytt ta första smällen när konkursvågen kommer. (Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT )
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 sep. 2022Publicerad: 21 sep. 2022

Konkurserna ökar igen i Sverige och än en gång är det hotell och restauranger som är mest utsatta, visar nya siffror.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under restriktionerna i pandemin tömdes restauranger och hotell på besökare.

Nu, när hushållen kläms åt av högre räntor, skenande elpriser och stigande mat- och bränslepriser, är det på nytt hotell och restauranger som får ta hårdaste smällen.

I augusti ökade konkurserna i hotell- och restaurangbranschen med 71 procent, enligt UC-statistik som återges i Tidningen Näringsliv, TN.

I partihandeln steg konkurserna med 53 procent och i detaljhandeln 18 procent.

Totalt sett ökade konkurserna i Sverige med 14 procent i augusti men en våg av konkurser hotar nu till följd av energikrisen, inflationsökningen och Riksbankens tunga räntehöjningar.

Riksbanken höjde styrräntan med 1 procentenhet på tisdagen men flaggar för fler kraftfulla räntehöjningar framöver i kampen mot inflationen.

“Vi spår en ökad konkursutveckling och mörkare tider”, säger Johanna Blomé, ekonom på affärs- och kreditinformationsföretaget UC, till TN.

När pandemin lättade sjönk konkurserna, men nu har trenden vänt nedåt igen även om konkurserna hittills i år är färre än under förra året.

Men tuffare tider stundar med effekten att fler företag kraschar, lyder den dystra prognosen.

ANNONS

Till saken hör att Sverige under nästa år enligt Konjunkturinstitutet går in i en recession. En bedömning som flera experter delar. Kolla även den här texten.

Och i hela EU är risken för en recession nu överhängande, enligt ekonomer.

När konsumtionen minskar är det företagen som i slutändan får ta smällen.

Jonas Partheen, presschef hos Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för besöksnäringen, säger till TN att oron nu ökar.

Hans krav på den tillträdande regeringen är att förlänga anstånden av återbetalningstiden för företagen, det beslut som togs under pandemin om när anstånden skulle vara återbetalda var för kort, anser han.

“Våra beräkningar visar att ungefär 2 000 företag i besöksnäringen inte kommer att klara av att betala tillbaka anstånden inom den nuvarande avbetalningstiden. Då kan det förstås bli tal om avvecklingar och konkurser”, säger Jonas Partheen till TN.

Han efterlyser även en förlängd sänkt arbetsgivaravgift för unga, den kommer annars att höjas med 50 procent under 2023, varnar han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS