Dagens PS

KI: Sänkt arbetsgivaravgift dämpar inflationen

Swedbank
Swedbanks prognoschef Andreas Wallström. (Foto: Swedbank)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 mars 2023Publicerad: 08 mars 2023

KI gör bedömningen i en ny rapport att sänkta arbetsgivaravgifter för företagen skulle få inflationstakten att gå ner, skriver SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen med finansminister Elisabeth Svantesson (M) i spetsen hävdar att inflationsbrasan skulle få mer bränsle om regeringen ger mer stöd till hushåll och företag i det ekonomiskt pressade läget.

Men enligt en studie av Konjunkturinstitutet skulle det bara få försumbar effekter på inflationen.

Dessutom menar KI att om arbetsgivaravgiften sänks skulle företagen per automatik lätta på hushållens kostnadstryck och inflationstakten skulle till och med sjunka, skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till rapporten.

Ekonom har förtroende för KI:s studie

Nu anser en del ekonomer att KI:s beräkningar är vanskliga. Men Swedbanks prognoschef Andreas Wallström säger i artikeln att han “litar mer på KI:s beräkningar än på någons magkänsla”.

Wallström efterlyser sänkt inkomstskatt men också att regeringen skyfflar in mer pengar till landets kommuner och regioner för att stimulera ekonomin utan att det eldar på inflationen.

“Det gynnar arbetslinjen, hjälper hushållens plånböcker i dessa tuffa tider, och säkrar kvaliteten och resurserna till välfärden”, säger Swedbanks prognoschef till SvD.

KI slår fast i sin rapport att finanspolitiska stöd från staten på drygt 50 miljarder kronor, 1 procent av Sveriges BNP, skulle öka inflationen med max 0,6 procentenheter, räknat på om stöden skulle riktas mot offentlig konsumtion.

ANNONS

Senaste nytt

SEB:s inflationsexpert: Viktigt att göra avvägningen

ANNONS

Konjunkturinstitutet konstaterar att skattesänkningar eller att hushållen får stödpengar direkt får ännu mindre effekt på inflationen.

Andreas Wallström på Swedbank vänder sig dock mot offentliga investeringar, framgår det, eftersom de är tidsödande att få till stånd.

Men överlag anser han alltså att regeringen bör stimulera ekonomin genom de åtgärder som redan nämnts.

Även Olle Holmgren, mångårig inflationsexpert på SEB, förordar mer stöd till utsatta hushåll, säger han till tidningen.

“Risken för hög inflation bör vägas mot risken för betydligt svagare tillväxt”, resonerar Holmgren.

Och så här tycker professor Calmfors

Lars Calmfors, professor emeritus och forskare vid Institutet för näringslivsforskning, tycker att det finns anledning att inte överdriva de negativa följderna av mer stöd.

Han ser gärna att regeringen satsar på utbildning som får positiva effekter på arbetsmarknaden och sänker arbetslösheten.

Även nystartsjobb och fler handläggare på Arbetsförmedlingen är åtgärder som Calmfors efterlyser.

ANNONS

Läs även: Fler företag hamnar hos inkasso: Kan bli ännu värre

Läs mer: Företagare och väntar på elstöd? Då får du vänta

Missa inte: Hushåll betalade 6 miljarder för mycket för el: “Svek”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS