Vi vill äta växtbaserade köttsubstitut i allt större utsträckning. Nu är racet om den första svenska fabriken som producerar råvarorna igång.
Kampen om de svenska köttsubstituten är igång
Mest läst i kategorin
Gröna alternativ blir allt populärare på matbordet.
Enligt LRF gror marknaden så det knakar med omkring 20 procent om året, där den senaste undersökningen från 2019 visar att marknaden för olika växtbaserade köttsubstitut uppgick till 860 miljoner kronor, och därmed borde ha passerat miljarden i fjol menar bedömare, skriver Di.
Lockar många
Peter Normark, vd för Macklean, ett konsultbolag nischat mot livsmedelsindustrin säger att den snabba tillväxten inom området lockar många som vill hänga med i utvecklingen – som livsmedelsjättar, nischade livsmedelsbolag, köttproducenter och rena investerare.
” Till exempel märker vi ett stort intresse från riskkapitalbolag att investera i växtbaserat kött”, säger han.
För tillfället kommer köttsubstitut ofta från sojabönor som processas om till så kallade proteinisolater. Samtidigt som sojabönor, precis som kött, blir allt mer ifrågasatta av konsumenter för hälso- och miljöperspektivet så saknas svensk produktion av substitut på området.
Racet är igång
Så istället för att importera vill nu en rad svenska företag vara först ut med en fabrik som använder hållbara, lokalt odlade, produkter som ärtor och bönor.
”Vi har alltså råvarorna och vi har en snabbt växande efterfrågan på grönt kött från svenska konsumenter vilka dessutom föredrar inhemska livsmedel i högre grad. Pusselbitarna finns där, det som saknas är alltså mellansteget, själva förädlingen av ärtorna eller bönorna”, fortsätter Peter Normark.
Först ut
Lantmännen, som redan ska bygga en anläggning i Norrköping med proteintillverkning från vete, kan bli först ut med en fabrik för baljväxter som ärtor.
”Industrin för grönt kött växer snabbt och en sådan fabrik är den länk som verkligen saknas. Samtidigt handlar det om en mycket stor investering där den svenska marknaden inte är tillräckligt stor för att få avkastning”, säger Kristoffer Bäckman, chefsstrateg på Lantmännens energidel och klargör:
“Vi måste därför titta på norra Europa när vi ska sälja de här proteinisolaten.”
Läs mer: Börsraketens köttsubstitut snart i Kinas matbutiker
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.