Dagens PS

Jeans - världens slitstarkaste byxor

Jeans
En tysk affärsman och en Lettisk skräddare, skapade tillsammans ett företag som för alltid skrivit in sig i modets historia. (Foto: Levi Strauss & Co)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 28 mars 2023Publicerad: 28 mars 2023

När jeans introducerades i Sverige fick de öknamnet farmarkalsonger. Det försvann dock snabbt. Här kommer de blå byxornas historia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jeans – en av de mer profilerade amerikanska produkterna. En av de varumärkena som bär och har burit den amerikanska kulturen ut i världen. Men hur amerikanska är jeansen egentligen?

Jeans

Hamnstaden Genua, som med hjälp av översättningar och språk-knådningar, gett namnet åt det som vi idag kallar jeans. (Foto: Arkiv)

I grunden är ordet Jeans en anglofiering. Ordet härstammar från den italienska hamnstaden Genua där det redan på 1400-talet tillverkades sjömanskläder i ett grovt starkt ofärgat bomullstyg.

Genua och jeans hör ihop

Tyget följde 300 år senare med över Atlanten genom franska sjömän som då gett tyget Jene, en i sin tur fransk variant på just Genua. Väl framme i Amerika blev Jene snart anglofierat till Jeans.

Jeans

Det var såhär han såg ut – den utvandrade tyska medborgaren Levi Strauss. Mannen som grundade ett ikoniskt modeföretag och som också blev en av San Fransisco-regionens stora filantroper. (Foto: Levi Strauss & Co)

Mannen bakom de jeans vi känner idag, hette Levi Strauss, och var inte heller han amerikan. Levi föddes i staden Buttenheim i södra Tyskland. Ett krigshärjat område med usla levnadsförhållanden.

Så fort Levi Strauss fyllt 18 år, köpte han och två av hans systrar, varsin enkelbiljett över till New York där de landande 1847. De fick jobb hos två av bröderna som kommit till New York några år tidigare och redan öppnat en diversehandel centralt i staden.

ANNONS

Senaste nytt

Rykten om guld

ANNONS

Snart fick Levi höra talas om de stora guldfyndigheter som gjorts i Kalifornien och snart hade han styrt sin kosa till San Fransisco dit han kom i mars 1853.

Jeans

Ett unikt fotografi taget över hamnen i San Fransisco 1853 – samma år som Levi Strauss kom till platsen. (Foto: Oakland Museum of California)

Väl på plats såg Levi Strauss att det nog fanns större möjligheter att tjäna pengar på den marknad som fanns runt guldruschen än att själv delta i den.

Tillsammans med sin svåger David Stern, som redan varit på plats något år, öppnade han en diversehandel i hamnkvarteren, där han smart skapade ett system för att maximera intäkterna för lokalen genom att varva lager och försäljning i dem.

Hårt arbete slet på kläderna

Strauss hade också noterat hur illa de flesta guldgrävarna var klädda. vaskandet och grävandet uppe i Sierra Nevada slet hårt och snabbt på kläderna.

Som ett försök, lät han sy ett par byxor av presenningstyg av den franska kvalitén Jene. Byxorna blev snabbt omtalade och skräddaren som hjälpt till att sy de första byxorna, fick snabbt beställning på fler.

Ett legendariskt företagsnamn

1856 hade affärerna med byxorna blivit en allt större del av företagets omsättning. Och det var också det året som den första skylten med företagetnamnet Levi Strauss & Co sattes upp på fasaden.

ANNONS
Jeans

Det var här i San Fransiscos hamnkvarter, som Levi Strauss framgångs-saga började. (Foto: Levi Strauss & Co)

Byxorna hade dock en svaghet och det var att sömmarnas avslutningar runt fickorna lätt gick upp. Lösningen kom genom det brev som Strauss fick från från en kund, den lettländske uppfinnaren och skräddaren Jacob Davis i Reno, som sade sig ha hittat ett sätt att nita sömmarnas avslutningar så de blev starkare.

Jeans

Jacob Davis, immigranten från Lettland som blev skräddare och uppfinnare av förlagan till det som idag är jeans. (Foto: WikiCommons)

Davis hade redan börjat sy och tillverka slitstarka arbetarbyxor enligt hans nit-förstärkta modell, men hade inte kapaciteten att öka tillverkningen i samma takt som efterfrågan ökade.

Jeans

Niten som Jacob Davis hade skapat, var den som förändrade allt. (Foto: Levi Strauss & Co)

Gemensamt patent

De båda herrarna fann varandra och sökte 1872 ett gemensamt patent för de byxor som Davis tillverkade.  Och efter att patentet vunnit laga kraft 20 maj 1873 kunde då den första “jeansen” se dagens ljus.

Jeans

Så här såg illustrationen ut till det som skulle bli herrarna Davis och Strauss gemensamma patent. (Foto: Levi Strauss & Co)

Jacob Davis flyttande samtidigt ned till San Fransisco och blev skräddarchef och produktionschef för det snabbt växande bolaget.

ANNONS

Från brunt till blått

De första jeansen tillverkades i brunt grovt tyg och blev snabbt mycket populära hos guldgrävare, cowboys och andra som hade krävande yrken. Snart övergick dock Levi Strauss till att tillverka byxorna i blått tyg, som kallades “serge de Nîmes”, vilket också snart anglofierades till denim.

Jeans

Bilden med de två hästarna som försöker slita isär ett par jeans från Levi Strauss & Co, blev snart en del av företagets logotype. (Foto: Levi Strauss & Co)

När så varumärket Levi’s skapades, lades grunden till det jeansföretag som allt sedan dess varit världsledande inom sin genre. Strauss själv hade inga barn utan testamenterade hela företaget till svågern David Sterns fyra barn.

Familjen Stern driver än idag det multinationella företag som Levi Strauss & Co utvecklats till.

Läs mer om:

Levi Strauss & Co

Guldfebern i Kalifornien

 

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS