Dagens PS

Jättekonkurs avslöjar härva av bedrägerier

bedrägeri
Intrigen tätnar i den härva av bedrägerier som rymmer fem bolag inom gruvindustrin i Gällivare. (Foto: Tore Meek /TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 08 nov. 2023Publicerad: 08 nov. 2023

Ett stort Gävle-företag har försatts i konkurs. Nu kopplas företaget ihop med en bedrägerihärva i Gällivare där fem bolag sedan tidigare är inblandade.

ANNONS

Mest läst i kategorin

När Dagens PS redogjorde för de största konkurserna i Sverige under oktober fanns Gällivare Euro J Ore AB näst högst på listan.

Bolaget, verksamt inom gruvindustrin med en omsättning på 219 miljoner kronor, hade då försatts i konkurs.

Det var inte bara en stor konkurs utan även en konkurs med kopplingar.

“Det är det fjärde konkursade bolaget med samma företagsfamilj som misstänkts vara inblandade i en konkurshärva med kopplingar till LKAB:s och Bolidens gruvor”, skrev Creditsafe.

Härvan av bedrägerier växer

Nu växer härvan ytterligare.

Då handlar det om det bolag som stod närmast efter J Ore AB på listan över stora konkurser.

FH Tech AB i Mora, med en omsättning på 218 miljoner kronor, är satt i konkurs och misstänks ingå i samma härva som Gällivare-företagen.

UC ser en stark koppling mellan konkurser och bedrägerier.

ANNONS

Enligt UC kan mer än hälften av konkurserna i Sverige ha ett samband med bedrägerier, vilket Dagens PS tidigare rapporterat.

ANNONS

Senaste nytt

”Klar ökning”

“Vi har sett att en klar ökning har skett de senaste åren. Bygg, anläggningsarbeten, arbetsförmedling, transport och restaurang är branscher där kriminella nätverk traditionellt har verkat och över 50 procent av konkurserna kan vara kopplade till bedrägerier”, säger Gabriella Göransson, vd för UC.

I fallet med Mora-företaget FH Tech, är misstanken att företaget som hyr ut maskiner för anläggningsarbeten och annat, dubbelfinansierat maskiner för miljonbelopp.

Företaget var sedan tidigare illa ute ekonomiskt och inledde i mitten av september en rekonstruktion. Den avbröts efter mindre än tre veckor varpå bolaget försattes i konkurs.

Bankerna sade nej

Den konkreta orsaken var att de inblandade bankerna och andra motsatte sig försöken att rädda bolagen.

”De 10-15 mest centrala borgenärernas förtroende för bolaget är alltför skadat”, skrev rekonstruktören i ett yttrande till Mora tingsrätt.

FH Tech föreslog en advokat som konkursförvaltare men fick nej på detta.

ANNONS

”En av borgenärerna har angett att de inte har något förtroende för en konkursförvaltare som gäldenären själv föreslår”, skriver Dalademokraten.

Kopplas ihop

Nu kopplas FH Tech till den stora härvan kring den Gällivare-familj som utreds för flera misstänkta brott i fem olika bolag.

Företagen har arbetat för LKAB och Boliden men anklagas nu bland annat för bolagsplundring och för att ha gömt undan leasade maskiner, skriver Di.

FH Tech har en maskinpark värderad till över en halv miljard kronor men äger formellt bara en liten del av dem.

Maskiner värda 492 miljoner kronor är istället knutna till leasingavtal och externa finansieringslösningar.

Dubbel finansiering

Det var i den inledande del av arbetet med en rekonstruktion av företaget som bankerna upptäckte att fler än 30 maskiner finansierats flera gånger.

I flera fall har man dessutom finansierat maskiner som man aldrig hämtat ut.

ANNONS

”Samtliga finansiärer har under rekonstruktionen kunnat konstatera att ett stort antal maskiner har sålts utan att restskulden lösts, att felaktiga serienummer angetts, att maskiner som efter kontroll med tillverkaren befunnits inte existera samt att samma maskin finansierats av flera finansbolag”, skriver Danske Bank till tingsrätten. 

Ekobrottsmyndigheten i Umeå utreder härvan kring Gällivare-företagen och kan nu utsträcka utredningen till att omfatta FH Tech.

Relaterad läsning:

Sveriges tio största konkurser i oktober – Dagens PS

UC: Bedrägerier bakom konkursvåg – Dagens PS

Läs även:

“Huset som Heimstaden glömde” – ett råttbo

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]