Japans företagare hittar inga som vill ta över när de går i pension. En beräkning säger att 630 000 lönsamma företag kan läggas ner år 2025 för att ingen vill ta över dem.
Japaner tvingas ge bort sina lönsamma företag
Mest läst i kategorin
Japan har problem med en åldrande och minskande befolkning. Krisen tar sig olika uttryck, där ett är att myndigheterna ger stora bidrag till barnfamiljer som lämnar Stor-Tokyo för mindre städer och landsbygden, som Dagens PS tidigare rapporterat om.
Ett annat är att det föds färre barn än det gjort sedan slutet av 1800-talet och ett tredje att de japanska företagarna inte hittar några efterträdare.
New York Times beskriver problemet i ett reportage om Hidekazu Yokoyama som, under tre decennier, byggt upp en blomstrande logistikverksamhet på Japans norra ö Hokkaido.
Förra året bestämde han sig för att ge bort hela företaget. Han hittade ingen som ville ta över och han är inte ensam om problemet.
Har ingen plan
Nästan 60 procent av landets företagare säger i en undersökning att de inte har någon plan för företagets framtid.
Samtidigt stiger medelåldern bland företagare när de inte hittar någon som vill ta över.
Hidekazu Yokoyama är 73 år och vill sluta men kan inte.
“Jag kunde definitivt inte överge verksamheten”, säger han.
Men varken barn eller anställda ville ta över, ingen köpare anmälde sig och till slut annonserade han ut företaget för någon att ta över gratis.
Katastrofal trend
2019 presenterade Japans handelsdepartement en ödesmättad prognos. Enligt den skulle, år 2025, cirka 630 000 lönsamma företag lägga ned, vilket skulle kosta ekonomin 165 miljarder dollar och göra att 6,5 miljoner jobb försvann.
Nu agerar de japanska myndigheterna desperat för att avvärja denna katastrof. Man har startat PR-kampanjer för att få åldrande företagare att fortsätta driva sina företag efter pensionen, skapat servicecenter för att hjälpa dem hitta köpare och infört stora subventioner och skattelättnader för de som ”offrar” sig och tar över ett företag.
Bråkdel klarar sig
Ändå hoppar få på företagartåget. År 2021 hittade statliga hjälpcenter tillsammans med de fem bästa fusions- och förvärvstjänsterna köpare för endast 2 413 företag, enligt Japans handelsministerium.
Samtidigt stängde 44 000 företag av vilka över 55 procent fortfarande var lönsamma när de lades ned.
De här problemen hör samman med de låga födslotalen och koncentrationen till, framförallt, Stor-Tokyo.
Många av de företag som försvinner finns i små städer och när ett företag lägger ned blir det ännu svårare för städerna att kunna överleva och locka till sig nya boende som kan bidra till att försörja en åldrande befolkning. Den onda cirkeln blir ännu värre.
Läs även: Barnfamiljer får (mer) betalt för att lämna Tokyo
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.