Sverige brukar beskrivas som ett av världens mest innovativa och jämställda länder. Så här ser verkligheten ut när det gäller kvinnor och företag.
Jämställt? Här ligger Sverige långt efter
Mest läst i kategorin
Sverige har en lång tradition när det gäller innovationer och företagande. När det gäller patent och innovationer ligger vi år efter år på toppositioner i global statistik.
Över huvud taget placerar sig Sverige högt i internationella studier av innovation och jämställdhet. Nu rubbas den bilden av siffror som Patent- och registreringsverket, PRV, redovisar.
Ligger efter
Sverige ligger även i nutid efter många andra länder när det gäller kvinnor inom företagande och innovation. Av de företag som startade 2022 hade endast 31 procent en kvinnlig företagsledare.
När det gäller patent är situationen ännu värre.
Endast 15 procent av de nationella patentansökningarna 2022 hade minst en kvinna bland uppfinnarna. Det är lägre än i många andra europeiska länder.
Missa inte: Veckans citat: Superkraften som styr världen
Andelen har ökat
PRV redovisar även de internationella ansökningarna, så kallade PCT-ansökningar.
Där har andelen som inkluderar minst en kvinnlig uppfinnare ökat från 17 procent år 2009 till 30 procent för 2023.
”Sverige har en lång tradition av att vara ett av världens mest innovativa länder sett till antal patentansökningar. Andelen kvinnor som ligger bakom patent i Sverige är dock oroande låg, inte minst då kvinnors idéutveckling och företagande är en viktig del i Sveriges framtida tillväxt och konkurrenskraft”, säger Peter Strömbäck, generaldirektör för PRV.
Går inte framåt
Utvecklingen går heller inte i jämställd riktning utan ägnar sig istället åt på stället marsch.
De senaste sex åren har andelen nya företag som leds av kvinnor legat på 32-33 procent. Ser man till enskilda branscher bekräftas de traditionella schablonerna.
Inom service och personliga tjänster leds 72 procent av de nya företagen av kvinnor – inom bygg och anläggning 8 procent.
”Finns mer att göra”
”Bolagsverket har nyligen, tillsammans med andra myndigheter, vidareutvecklat verksamt.se för att det ska bli enklare och tryggt att starta och driva företag. Det finns mer att göra och jag hoppas att verksamt.se bidrar till att fler kvinnor följer sin dröm om att starta företag”, säger Inga Otmalm, generaldirektör på Bolagsverket.
Läs även:
Okända syndromet som drabbar kvinnor – Dagens PS
Kvinnorna utklassade männen på börsen 2023 – historiskt skifte – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.