Svenske utmanaren Petgood gör hund- och kattmat av insekter. Nu intygar forskare fördelarna. Det kan ge en satsning i Australien.
Insekter – snart i en matskål nära dig?
Mest läst i kategorin
”Äta myror”, undrade Mowgli skeptiskt.
”Visst”, sade Baloo. ”Det är världens käk, kittlar dödsskönt i kistan”.
Han hade rätt.
Nu får Petgood, svenska startupen som gör djurmat baserad på insekter, tungt stöd av forskare.
Det handlar, mer konkret, om användningen av svart soldatfluge-larver i kattfoder.
På Wageningen-universitetet har forskare gjort en studie av den svenska insektsbaserade husdjursmaten, som finns för både katter och hundar.
Testat av forskare
”Svarta soldatfluglarver i ett extruderat foder: effekter på näringskvalitet och hälsoparametrar hos friska vuxna katter” publicerades i Journal of Insects as Food and Feed.
Studien inkluderade att ge den aktuella maten till åtta friska vuxna katter i två 28-dagarsperioder och med en kontrollgrupp vid sidan av.
Enligt studien ger Petgoods mat med soldatflugelarver en produkt som alla katter har lätt att acceptera.
Näringsmässigt var den dessutom överlägsen den traditionella kattmaten, enligt forskarna.
Dubblar omsättningen
Mums för Måns, för att använda ett passande uttryck, för tillverkaren Petgood som just rapporterat en närmast fördubblad omsättning.
2023 var omsättningen 12 miljoner kronor jämfört med 6,8 miljoner kronor året innan.
”Under året har vi lanserat produkterna i flertalet svenska zoobutiker samtidigt som vi har haft fortsatt starkt fokus på vår egen e-handel. Båda kanalerna har sett fortsatt stark tillväxt under året”, skriver Petgood i årsredovisningen.
Förlusten ökar
Samtidigt har rörelseförlusten ökat från minus 16,3 miljoner kronor till minus 23,8 miljoner.
”Under året så har bolaget fortsatt att investera i så väl forskning som produktutveckling och varumärke. Det har cementerat Petgoods ställning som en av de ledande aktörerna inom insektsbaserad hund- och kattmat i Europa”, förklarar man i årsredovisningen.
Samtidigt har man skjutit upp lanseringen i Australien, där det annars finns väldigt gott om insekter lämpliga att producera djurmat av, påpekar man.
Kan behöva kapital
När det egna kapitalet backat från 30,4 till 6,8 miljoner kronor kan det bli nödvändigt med nya investeringar och mer riskkapital, jamar och skäller Petgood .
I december 2022 plockade Petgood in 27,5 miljoner kronor i en investeringsrunda, backad av Axel Johnsons foodtech-satsning Foodbridge och tidigare ägare.
”Tacksam”
”Jag är verkligen tacksam för våra existerande och nya investerares stöd; de delar vår vision om att revolutionera djurmatsbranschen. Den nya finansieringen möjliggör accelererad tillväxt i Europa och intensifierad innovation genom forskning och utveckling”, sade Pernilla Westergren, vd och grundare, då hos Ehandel.se.
Om Petgoods djurmat sade Westergren då att ”det är som kött, fast bättre för både klimaten och djuren”.
Att det kliar dödsskönt i kistan, visste vi ju redan.
Läs mer:
Husdjuret vi älskar allra mest. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.