Dagens PS

Inga "tjänstemän" kvar hos Vision

Vision byter ut "tjänsteman" mot "tjänsteperson"
Ett kommunkontor, här i Klippan. Numera fyllt av tjänstepersoner, tidigare av tjänstemän. Nu sorterar Vision ut det gamla begreppet. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 okt. 2024Publicerad: 15 okt. 2024

Fackförbundet Vision blir nu först inom TCO med att ta bort ordet ”tjänsteman”. Orsaken är att man (förlåt) inte vill ha manlighet som norm.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vision, med drygt 200 000 medlemmar, hette fram till 2011 SKTF, Sveriges kommunaltjänstemannaförbund. Nu ska den visionen som ledde fram till det namnbytet tas ett steg till.

Vid sin kongress beslutade Vision att ersätta ordet ”tjänsteman” med ”tjänsteperson”.

Dessutom ska beteckningen ”ombudsman” ses över.

”En seger”

”Det var en seger. Språket är viktigt och kan cementera könsnormer. Manlighet som norm har koppling till att kvinnodominerade yrken, som socialtjänsten där jag själv jobbar, har lägre löner”, säger Reagan Andersson, som till vardags är kurator i Stenungsund och ordförande för Visions avdelning där, till Arbetsvärlden.

Han tycker inte att begreppet ”tjänsteperson” är kontroversiellt ur någon synvinkel, men inser att det kan komma motreaktioner.

”Det räknar jag med. Sedan finns säkert en stor grupp som inte reflekterat över detta, men diskussioner föranleder väl att människor tänker till. Och det är ju bra”, säger Reagan Andersson.

ANNONS

Senaste nytt

Tacka Feministiskt initiativ

Tjänsteperson som begrepp har spridit sig, inte minst sedan Feministiskt initiativ för sju år sedan motionerade i 13 kommuner om att ersätta ord som ”tjänsteman” och ”nämndeman” med ord som slutar på ”person”.

ANNONS

I några kommuner – som Malmö och Uppsala – gick förslaget igenom, ibland reviderat, i andra – som Umeå – blev det nobben.

Men ett examensarbete i svenska vid Södertörns högskola visar att ”tjänsteperson” ökat och ”tjänsteman” minskat i kommunerna – även i Umeå där man sade nej.

”Inte konstigt”

Karin Milles, språkprofessor vid Södertörns högskola, konstaterar att det tar tid, ibland lång tid, att växla ut gamla begrepp.

”Tjänsteman är ett gammalt begrepp som finns omnämnt i väldigt många dokument. Man kan inte bara förvänta sig att det försvinner. Jag är ju tjänsteman till exempel och det står på mitt anställningsbevis. Så det är inte konstigt att det går lite segt”, påpekar Milles.

Samtidigt nämner hon att det ibland går smidigt. Ingen pratar om ”lärarinnor” längre och ”talesperson” i stället för ”talesman” gick också smidigt att ändra.

Svårare var det hos de som ytterst beslutar om språket. När Kerstin Hesselgren blev första kvinnan i riksdagens första kammare 1921, fick hon finna sig i att bli tilltalad ”herr”…

Läs mer:

Jobbfloskler som står dig upp i halsen. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS