Dagens PS

Indien vill bli världens nya fabrik

Indisk syfabrik. Indien har länge pitchat sig självt som ett alternativ till kinesisk tillverkning och vill bli världens nya fabrik.
Indisk syfabrik. Indien har länge pitchat sig självt som ett alternativ till kinesisk tillverkning och vill bli världens nya fabrik. (Foto: Wikimedia Commons/SuSanA Secretariat)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 mars 2023Publicerad: 13 mars 2023

Banden mellan amerikanska bolag och Indien blir allt starkare och det senaste exemplet är det rekordstora avtalet mellan Boeing och Air India.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra månaden tillkännagavs ett rekordstort avtal värt cirka 34 miljarder dollar, cirka 360 miljarder kronor, mellan Boeing och Air India, det rapporterar CNBC.

Har beställt 470 flygplan

Boeing ska leverera 220 flygplan till Air India och i dollarvärde är affären Boeings, genom tiderna, tredje största försäljning. Även Airbus är med i affären.

Air India har beställt sammanlagt 470 flygplan, beställningen inkluderar 250 Airbus-passagerarjetplan, 190 Boeing 737 Max, 20 Boeings 787 och 10 av Boeing 777X.

Affären kommer vara ett test för Indien som gör allt för att locka utländska bolag och bli ett globalt tillverkningsnav när västerländska bolag försöker minska sitt beroende av Kina, som ju är världens fabrik.

ANNONS

Senaste nytt

Fler bolag ökar tillverkning i Indien

Boeing-affären visar på en bredare trend bland globala tillverkare som Apple, Samsung och Nokia, som vill öka tillverkningen i Indien.

“Som ett företag med över sju decennier av närvaro i Indien, fortsätter Boeing att stödja utvecklingen av inhemsk flyg- och försvarskapacitet i landet”, skriver Dave Schulte i ett mejl till CNBC.

Han är regional marknadschef för kommersiella flygplan på Boeings region Asien, Stillahavsområdet och Indien.

ANNONS

Han tillägger att Indien har många möjligheter att erbjuda, och att tillväxten i Indiens flygindustri kommer skapa ytterligare möjligheter för lokala inköp, kompetens och servicestöd.

Vill vara globalt tillverkningsnav

Indien har ihärdigt pitchat sig självt som ett alternativ till kinesisk tillverkning. År 2014 lanserades kampanjen “Make in India” för att uppmuntra multinationella bolag att tillverka i Indien.

Huvudmålet för initiativet var att öka tillverkningen i landet till 25 procent av BNP, men det har visat sig vara ett svårt mål att nå.

“Att vara ett globalt tillverkningsnav är ett uttalat politiskt mål för Indiens regering”, säger Amitendu Palit till CNBC.

Han är ekonom och specialiserad på internationell handel och investeringar vid National University of Singapore.

“Global utveckling som har skapat en förskjutning bort från Kina på vissa stora marknader, såsom smartphones och halvledare, är helt klart områden där Indien förväntar sig att dra nytta av att ta in stora segment av leveranskedjor”, säger han till CNBC.

indien behöver övervinna flera hinder

Indiens önskan att bli världens nya fabrik har dock flera hinder att övervinna, som en krånglig byråkrati och omodern infrastruktur som har gjort att många utländska bolag tvingats undvika landet.

ANNONS

En ovilja att snabbt ta till sig utvecklande teknik och dålig produktionskvalitet har också varit ett hinder.

Kan bli fler Boeinganställda i Indien

Bloomberg skriver att Brendan Nelson, president för Boeing International, nyligen sade i en intervju i lokala indiska medier att Indien är en viktig del i bolagets ekosystem för leveranskedjan samt att Boeing planerar att utöka sitt indiska fotavtryck.

För närvarande har Boeing 5 000 anställda och 300 leverantörer i sin leverantörskedja i Indien och när Indien breddar sig kan dessa siffror öka.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Produktion i Kina har blivit dyrt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]