Dagens PS

IMF vill se nya regleringar för fintechbolagen

Internationella valutafonden, IMF med chefen Kristalina Georgieva
Internationella valutafonden, IMF, med chefen Kristalina Georgieva. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 apr. 2022Publicerad: 19 apr. 2022

En IMF-rapport visar att fintechbolagen konkurrerar med bankerna genom att erbjuda samma tjänster. Samtidigt uppmanar Internationella valutafonden till nya regleringar av fintechbolagen eftersom de inte följer samma regler som traditionella finansinstitut.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Krypto blir allt mer populärt bland unga vuxna. Men experter varnar för riskerna.
Spela klippet
Fintech

Krypto: Riskerna skyhöga – men unga satsar stort ändå

02 jan. 2025

Rapporten fokuserar på fintechbolag som konkurrerar direkt med banker genom att erbjuda kärnbankstjänster, skriver Business Insider.

IMF vill se nya regleringar

Samtidigt som IMF-analytikerna erkänner att fintech har förbättrat utbudet av finansiella tjänster, breddat konsumenternas tillgång och tvingat bankerna att förnya sig för att kunna konkurrera med fintechbolagen, så behövs nya regleringar.

Även om fintechbolagen erbjuder bankliknande tjänster, så verkar de enligt IMF, under mindre stränga regler – vilket har ökat risken i andra delar av det finansiella systemet.

Exempel är konsumentutlåningen, som är mer osäkrad, och därmed innefattar högre risk – där låntagarna de riktar sig mot tenderar att ha mer riskfyllda kreditprofiler.

Fintechbolagen har högre risk

Fintechbolagen har ofta högre likviditetsrisk och deras värdepappersportföljer har också högre risk.
Eftersom de nu är mellanhänder i alla typer av finansiella transaktioner, förvärrar de riskerna för hela systemet och hotar mindre banker.

Rapporten drar vidare slutsatsen att bolagens riskhantering och motståndskraft “förblir oprövad i en ekonomisk nedgång.”

Den nya rapporten kommer samtidigt som inflationen skjuter i höjden och mycket talar för en kommande lågkonjunktur.

ANNONS

Policyrekommendationer driver på regelverk

Rapporten avslutas med policyrekommendationer som driver på för nationella och globala regelverk. För neobanker innebär det starkare kapital-, likviditets- och riskhanteringskrav som återspeglar riskexponeringen.

För etablerade banker, som är mindre tekniskt avancerade, föreslås mer övervakning kring bankernas långsiktiga hållbarhet. Inom DeFi vill rapporten se globalt konsekventa regelverk och styrning genom branschkoder och självreglerande organisationer, som på den traditionella värdepappersmarknaden.

Läs även: Grekland betalar skuld till IMF två år i förväg

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]