Trumps tullar påverkar inte bara företag utanför USA. Landets egna småföretagare oroar sig för ökade kostnader och är livrädda för att förlora sina kunder.
Ilska, sorg och oro – tullar slår mot småföretagen i USA


Mest läst i kategorin
“Att höja priserna kan avskräcka kunderna och minska vinsten drastiskt”, säger Krista LeRay, som driver broderiföretaget Penny Linn Designs till nyhetssajten CNBC Make it.
Den nya tullpolitiken, som omfattar allt från bilar och skor till kaffe och choklad, ökar importkostnaderna och priserna på varor väsentligt. För företag som har underleverantörer utanför USA blir konsekvenserna påtagliga och för småföretag kan de bli ödesdigra.
Känslorna pendlar mellan förvirring, sorg och ilska och en stor osäkerhet kring nästa steg.
Tullar hotar överlevnad
Småföretagarna står inför svåra beslut. De har sällan har samma flexibilitet som större företag. Hur de hanterar de ökade kostnaderna kan avgöra deras överlevnad.
De tvingas antingen höja priserna för sina kunder – eller själva ta höjd för kostnadsökningarna genom att skära i kostnaderna och leva med tajtare budgetar.
För Krista LeRay och Penny Linn Design är det en svår balansgång. Och hon oroar sig för att kostnadshöjningarna ska blir kvar, även om tullarna försvinner.
“Jag är arg och upprörd på Trump,” säger hon.
“Tullarna skadar företag, särskilt småföretag. Alla påverkas, inte bara jag.”
Får skära ned och skjuta upp
Jenny Lei, grundare av Freja som tillverkar handväskor i premiumsegmentet av veganskt kinesiskt läder, säger att hon kan kan ta höjd för tullarna ett tag. Men så småningom lär hon behöva höja priset.
Hennes plan-B är att satsa på väskor i ett ännu mer exklusivt segment, med högre priser.
“I slutändan är det bara att gilla läget – företagande handlar om att vara flexibel och klara sig oavsett villkoren, säger hon.
För Burlap & Barrel, som säljer kryddor från småskaliga odlare i bland annat Vietnamn och Indien, innebär den nya tullpolitiken att företaget måste skära ner på antalet anställda och skjuta upp produktlanseringar.
Trumps besked innebär en tull, som för tillfället pausats, på 46 % för Vietnam och 26 % för Indien vilket är en stor pålaga.
“Vi har planerat för det här sedan valet, men omfattningen av tullarna har överraskat oss,” säger Ori Zohar, medgrundare till Burlap & Barrel.
Osäkerhet kostar på riktigt
Även företag som inte direkt påverkas av de nya tullarna känner av osäkerheten.
Lauren Schulte Wang, vd för FemTech-bolaget The Flex Company i Kalifornien, är både lättad och orolig. Företaget tillverkar det mesta i Kanada, som nu är undantaget från tullar – men innan undantaget trädde i kraft fick hon betala en stor avgift för att få in produkter över gränsen.
Den här veckan avbröt Wang nya leveranser trots att lagret är lågt, för att undvika risken för höjda importpriser om Kanada plötsligt ändå skulle omfattas.
“Den här osäkerheten har ett faktiskt pris,” säger Wang.
Läs mer: Experter totalsågar Trumps tullar: “Ett självmål”. Dagens PS

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.


AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden PSUnlocked.