Dagens PS

Ikeas ambitiösa mål – klimatneutralt till 2030

torbjorn_loof
Torbjorn Lööf meddelade satsningen inför FN:s klimatmöte nästa vecka (Foto: TT).
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 27 nov. 2019

Ikea aviserar att man tänker bli det första stora klimatneutrala möbelföretaget, och investerar över två miljarder kronor för att nå denna milstolpe till 2030. Bland annat handlar det om nyköpt skog i Litauen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Satsningen görs av Inter Ikea Group, som äger Ikeas varumärke. Miljösatsningen ska ske på två olika fronter.

Den första är en minskning av utsläppen vid produktionen, till exempel genom att förnya och byta ut industriella tillgångar. 2030 ska all produktion ske genom förnybara energikällor, skriver Sydsvenskan.

“Det görs redan mycket, men det finns en del produktionsprocesser som konsumerar mycket energi. Till exempel metall, glasproduktion och keramik för att nämna några” säger Torbjörn Lööf, vd på Inter Ikea Group till tidningen.

Den andra kategorin är en satsning på nyodling och mer effektiv hantering av skogsytor. Totalt äger Inter Ikea Group över 208.000 hektar skog i fem olika länder. Nu har man köpt ytterligare skog, främst i USA och Litauen, skriver The Guardian.

“Nu vill vi titta på hur vi kan binda mer koldioxid genom bra skogsskötsel”, säger Lena Pripp-Kovac, Inter Ikea Groups hållbarhetschef.

Dagens PS meddelade tidigare i november att Ikea de senaste åren spenderat över tre miljarder miljarder kronor på olika startups och digitala företag, varav många har en hållbar inriktning.

LÄS MER: Ikeas digital sväng – miljardinvesterar >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]