Dagens PS

IF Metall säger nej till Lex Tesla

IF Metall vill inte ha någon lagstiftning mot Tesla
Strejken mot Teslas vägran att acceptera normala villkor på svensk arbetsmarknad fortsätter – men facket vill inte ha någon lagstiftning. (Foto: Jessica Gow/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 07 aug. 2024Publicerad: 07 aug. 2024

Konflikten mellan Tesla och IF Metall fortsätter. Tesla flyger in strejkbrytare, men trots det vill facket inte se någon lagstiftning.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Konflikten mellan Tesla och Metall fortsätter. Det senaste draget är att Tesla valt att flyga in strejkbrytare vilket Dagens arbete avslöjade tidigare under sommaren.

Tesla har vid 41 olika tillfällen under 2024 flugit in arbetare från andra europeiska länder som agerat strejkbrytare i konflikten med IF Metall, konstaterar DA.

Avslöjandet fick Vänsterpartiet att gå fram med ett förslag om hur den typen av aktion ska kunna förbjudas, via EU:s så kallade utstationeringsdirektiv.

Jonas Sjöstedt, EU-parlamentariker och tidigare partiledare för Vänsterpartiet, förklarade att han redan diskuterat med partiets finska och danska systerpartier och att EU enkelt skulle kunna fatta ett beslut.

Går till EU-kommissionen

”Det handlar helt enkelt om att man inte får stationera ut personal för att bryta pågående konflikt”, säger Sjöstedt till DA.

De svenska, finska och danska vänsterpartisterna har nu skickat en fråga till EU-kommissionen om hur direktivet ska tolkas.

Nu får Jonas Sjöstedt mothugg – av IF Metall, fackförbundet som är Teslas huvudmotståndare, som menar att det är parterna i konflikten som ska lösa den själva.

”Det finns många olika modeller för konflikthantering runtom i Europa. Det skulle bli mycket att hantera med en implementering av en sådan lagstiftning i Sverige. Och då finns det en risk att man skulle få annat än det man önskar också”, säger Tomas With, vice ordförande för IF Metall, till Dagens Arena.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Ett unikt fall”

Tomas With påpekar att Tesla är ett unikt fall på svensk arbetsmarknad, där organiserat strejkbryteri inte har förekommit sedan 1930-talet.

Det har skett sedan konflikten eskalerat och totalt 14 fackförbund i Sverige och utomlands agerar mot Tesla.

Konflikten ses som viktig även internationellt, eftersom Teslas vägran att acceptera arbetsmarknadens villkor kan få ett brett genomslag om elbilstillverkaren går segrande ur konflikten.

”Regelverket är bra”

Ändå vill IF Metall alltså inte gå lagstiftningsvägen.

”Det här med att via lagstiftning gå in och påverka konfliktregler är vi principiellt väldigt emot eftersom det är vi som är parterna och inte politikerna. Vi anser att regelverket generellt är bra. Men Teslas strejkbryteri gör såklart att vi kommer behöva titta på fler konfliktåtgärder vidare framåt i Sverige”, avslutar Tomas With.

Elektrikerna polisanmäler Tesla. Dagens PS

Facket lägger in ny växel mot Tesla – V kräver ny lag. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS