Dagens PS

Idrottsprofil häktad för nätsprit

nätsprit
En stor härva med illegal nätsprit har rullats upp och kopplas av åklagare till en redan häktad idrottsprofil. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 okt. 2023Publicerad: 26 okt. 2023

En stor härva med illegal nätsprit har rullats upp. Nu kopplar åklagare den olagliga försäljningen till en redan häktad idrottsprofil och tidigare storsponsor.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under onsdagen kom beskedet att Skatteverket kräver närmare 2 000 personer på alkoholskatt.

De belopp de krävs på är mellan 2 000 och 100 000 kronor.

“Anledningen är att de har köpt öl, vin och sprit på nätet av estländska företag som inte är registrerade som distansförsäljare av alkohol”, skriver Skatteverket på sin webbplats.

”Ska betala skatten”

”Företag som säljer alkohol på internet till svenska kunder ska vara registrerade hos Skatteverket och de ska betala alkoholskatten, det ska inte kunden behöva göra”, säger Titti Campalto på Skatteverket.

En av de utpekade bakom den illegala försäljningen är den sedan i februari häktade Mikael Lindkvist tidigare Fahlander och bolag han är engagerad i.

”Ja, de bolagen ingår i min utredning”, säger kammaråklagare Louise Helleday till NA.

ANNONS

Senaste nytt

Stor idrottssponsor

Dagens PS kunde redan i juni berätta om hur Mikael Fahlander fortsatt satt häktad, bland annat utifrån affärerna i Estland och Danmark.

ANNONS

Mikael Lindkvist gjorde sig, under namnet Fahlander, ett välbekant namn inom sportvärlden som sponsor.

I Örebro Hockey, semifinalist i SHL:s slutspel i våras, har han varit ordförande, vice ordförande och sportchef, och anses vara den vars sponsorskap tagit laget från division 1 till SHL.

Gjorde sig förmögenhet

Tillsammans med affärskompanjonen Ibrahim Kadra skapade han vårdomsorgsbolaget Assistansia AB och gjorde sig en förmögenhet när det såldes.

Efter det har Fahlander/Lindkvist bland annat satsat på ett affärscenter i Haparanda, planer som sprack under 2017 med stora förluster.

Under 2018 försattes han i personlig konkurs av Stockholms tingsrätt och hans senast taxerade inkomst, för 2021, är 13 640 kronor.

Misstankar kring nätsprit

Häktningen sedan februari gäller grovt skattebrott mellan 2020 och 2023, men även brottsmisstankar kring grovt försvårande av konkurs och grovt penningtvättbrott har tillkommit.

Ovanpå det läggs nu härvan med illegal spritförsäljning över nätet, via det bolag som på nätet lanserade sina tjänster som: “Billigare än Systembolaget och med leverans hem till dörren”.

ANNONS

Relaterad läsning:

Ekobrott: Affärsprofil kvar i häktet – risk för flykt – Dagens PS

Miljardbråk om Haparandafiasko – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]