Dagens PS

Hybridarbete – framtid eller passé?

distansarbete
”Working 9 to 5” – Dolly Partons hit från filmen ”9 to 5”. Möjligen svår att spela in en uppföljare av i hybridarbetets tid. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 20 dec. 2023Publicerad: 20 dec. 2023

Weworks kollaps gör att coworking ifrågasätts. Konkurrenten Codis vd Christella Rohaut ser en helt annan utveckling framöver.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Christelle Rohaut är vd för Codi som tillhandahåller kontorsutrymmen i hybridarbetets tid.

Till skillnad från Wework, föregångaren som kollapsat, gör Codi det i samarbete med fastighetsägarna och behöver därmed inte ta hela den ekonomiska risken själv.

I en text i Fortune skriver Rohaut om bakgrunden till  vad hon kallar ”Weworks katastrofala fall” och om hur det slår över i ”anklagelser mot coworking som affärsmodell över huvud taget”.

Det här är framtiden

Det är fel, menar Codi-vd:n, eftersom coworking är mer aktuellt i dag än någonsin tidigare och har ”cementerat sin position globalt”.

För Codi är det naturligtvis angeläget att stänken från Weworks kollaps inte blöter ner Codi – och Rohaut har all anledning att distansera sig och peka ut skillnaderna dem emellan.

I Fortune pekar Rohaut på att 73 procent av de amerikanska arbetarna i år är på kontoret tre eller fler dagar i veckan, i genomsnitt 3-4 dagar, enligt en McKinsey-studie.

ANNONS

Senaste nytt

15 procent i dag

Arbetar helt på distans gör bara 15 procent av arbetsstyrkan i dag, enligt Rohaut, som menar att det här är en indikation på att just hybridarbete är här för att stanna.

ANNONS

I Sverige är det enligt en färsk undersökning från Compass Group 38 procent av de arbetande som helt eller delvis arbetar på distans.

”Inte innovativt – traditionellt”

”Weworks oförmåga att dra fördel av paradigmskiftet inom kommersiella fastigheter beror på att Weworks innovativa varumärke byggdes på samma traditionella villkor som kommersiella fastigheter använt i århundraden”, menar Codis vd.

Wework tog på sig långsiktiga hyresavtal till fasta kostnader vilket lade hela ansvaret på coworking-bolaget, inte minst med genomsnittliga leasingtider för Wework på cirka 15 år, påpekar Rohaut.  

Det gör att man erbjuder sina kunder flexibla hyresvillkor men samtidigt själv sitt fast i avtal oberoende av räntecykler och nedgångar på marknaden, påpekar hon.

”Katastrofala resultat”

”När priserna är höga och plånböckerna är trånga kan resultaten bli katastrofala, vilket framgår av Weworks senaste konkurs – och det är oavsett efterfrågan på flexibla arbetsmiljöer”, summerar Christelle Rohaut.

Det sker dessutom i ett katastrofalt läge på fastighetsmarknaden. Enligt JLL står mer än 20 procent av de kommersiella amerikanska fastighetsytorna tomma tredje kvartalet i år.

”Detta har skapat en existentiell kris för företag som WeWork, som kämpar för att brottas med en föråldrad modell som har tillhandahållit en värdefull produkt för konsumenterna, men som har misslyckats med att ändra status quo med hyresvärdar”, säger Rohaut.

ANNONS

”På många sätt är WeWorks kollaps bara toppen av isberget för en modell som inte levde upp till sina förväntningar”, avslutar Christelle Rohaut sin text i Fortune.

Vill dela risken

Det här är tankar Rohaut vädrade redan i Grit Daily i september.

Där pekade hon på hur Codi delar risken med fastighetsägarna och erbjuder kontorsutrymmen på korta och längre tidsintervall liksom en ”Hybrid HQ”-modell där företag kan ha dedikerade kontorsutrymmen för bara ett par dagar i veckan och endast betala för detta.

Även här tog Rohaut upp Wework och erkände dess ”banbrytande roll för att göra co-working spaces mainstream” men påpekade ”deras bristfälliga affärsmodell”.

Läs även:

Hoppet det sista som lämnar kollapsade WeWork? – Dagens PS

WeWork kraschar men grundaren förblir rik – Dagens PS

Musk förbjuder distansarbete på Twitter – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS