Många hotell får inte det extra coronastöd som de hade hoppats på. Anledningen är att de inte kan bevisa hur mycket pandemin har påverkat deras verksamhet. Många hotellägare menar att Skatteverket har för höga krav för att dela ut det så kallade förstärkta omställningsstödet.
Hotell får inte väntat coronastöd
Mest läst i kategorin
Det förstärkta omställningsstödet är en insats till företag som har drabbats särskilt hårt av vissa restriktioner. Kravet är att företaget har drabbats av ett omsättningstapp jämfört med året innan pandemin bröt ut, och att minst 25 procent av det tappet ska ha orsakats av restriktioner i samband med pandemin. Maxbeloppet ett företag kan få ut ligger på 40 miljoner.
Men runt 500 hotel har hittills nekats det extra statliga stödet, trots att de trodde sig uppfylla kraven, visar ny statistik som Ekot tagit del av. Från hotellbranschen kommer kritik om att kraven är alldeles för högt ställda.
“Det kom som en chock. vi trodde att det var vår bransch som var en av de som skulle få ett stöd som det lovades”, säger hotellägaren Bart Muller till Sveriges Radio.
Hotell har svårt att bevisa orsaken
Hundratals hotell har fått avslag på sina ansökningar om förstärkt omställningsstöd och går nu miste om stödpengar.
Att hotellen får nej beror enligt Skatteverket på att de inte har kunnat bevisa att coronarestriktioner – bland annat det om begränsade antal deltagare vid offentliga sammankomster – har lett till färre gäster.
“Det är kanske är svårt att visa det som hotell, vad deras kunder skulle ha gjort om det inte hade varit covid”, säger Eva Bodén på Skatteverket.
Hon menar att myndigheten gör en rimlig bedömning utifrån reglerna som politikerna har beslutat om.
”Det finns inte så mycket tolkningsutrymme eftersom det står klart och tydligt vad vi ska titta på”, säger Eva Bodén till Sveriges Radio.
Läs också:
Ökad smitta på julborden – vaccinpass lösningen
Svenska hotell nästan helt tillbaka i matchen
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.