Sverige är ett av de hästtätaste länderna i Europa. Men branschen är full av skojare. 7 av 10 företag gör medvetna fel, fusk och fiffel enligt Skatteverket. Värst ser det ut bland hovslagare, av någon anledning.
Hoppla, Skatteverket! En hel bransch full av fifflare
Mest läst i kategorin
Hästhandlare är ett ord som används för att beskriva någon som försöker ge ett bättre sken av saker och ting de säljer. Detta i ett försök att få köparen att tro att det är en bättre affär än det faktiskt är.
Skatteverket har granskat
Och i Skatteverkets senaste rapport om skattefiffel får möjligen de som använder uttrycket vatten på sin kvarn.
Sju av tio har gjort fel i granskningen av hästbranschen, skriver Skatteverket i sin utredning. Tiotals miljoner i skatter och avgifter har anmälts förskingrade och man har gjort 57 anmälningar om brott, skriver myndigheten på sin hemsida.
Och det rör sig om medvetna fel, skriver de.
Senaste nytt
Drar åt tyglarna
Mellan 2019 och 2022 har Skatteverket granskat ridskolor, stall som säljer hästar, uthyrning av stallplatser, trav- och galopptränare samt hovslagare.
“Resultatet bekräftar de tips och signaler vi fått från privatpersoner, fackföreningar, Arbetsmiljöverket och media om att det förekommer både medvetet fusk och omedvetna fel i hästbranschen”, säger Emma Lindell, samordnare på Skatteverket.
Snedvriden konkurrens
“Fusk och fel snedvrider konkurrensen. Det drabbar de seriösa aktörer som redovisar korrekt och betalar sina skatter och avgifter”, säger hon.
Av de 245 utredningarna avser 72 avser hovslagare. Bland hovslagarna fick drygt åtta av tio beslut om ändrad skatt. Bland övriga aktörer var motsvande siffra sju av tio.
“De vanligaste felen är oredovisade intäkter, men det förekommer även oredovisade förmåner och löner”, säger Emma Lindell.
Hoppla! Ingen bokföring?
Några av fifflen rörde sig om anställda som får gratis stallplats utan att skatta för det, intäkter via swish som inte redovisats eller företag som saknar registrerad moms och f-skatt. Andra visade brister i bokföringen.
Var tionde företag var dessutom helt svarta, det vill säga oredovisade och verksamheter som hyr ut och köper eller säljer hästar och stallplatser för miljonbelopp, utan att betala en enda krona i skatter och inte ha någon bokföring alls.
Systematiskt fusk, i full gallopp
Ett aktiebolag med galopphästar hade oredovisade 730 000 kronor i intäkter, och oredovisade löner på 600 000 kronor. Dessutom tillkom 230 000 i oredovisade löner året efter i en annan verksamhet.
“Vi har haft problem med att få svar på frågor och underlag från flera av de granskade aktörerna”, säger Emma Lindell.
Läs mer om bedrägerier och Skatteverket:
Bedragare lurar dig via deklarationen
624 personer som betalade skatt fanns inte i verkligheten
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.